Co je potřeba ke grilování

Překvapivě gril. Můžeme použít elektrický, plynový nebo ten na dřevěné uhlí. První jmenovaný se hodí zejména na terasy a balkony, pochopitelně se neobejde bez přívodu elektřiny. Plynový gril je podobně jako ten elektrický velmi jednoduchý na obsluhu. Třetí typ se hodí pro milovníky tradičního grilování, kteří rádi roztápí, udržují správnou teplotu a ostře sledují průběh samotného grilování.

Dále budeme potřebovat grilovací nářadí, jako jsou kleště a štětec pro natírání masa. Pro přesnou kontrolu teploty je neocenitelný vpichový teploměr. Vyplatí se pořídit si kvalitní štěpky, které mají na výslednou chuť velký vliv. Existuje řada druhů, které se hodí na různé druhy mas, jsou to například štěpky olšové, bukové nebo třešňové. Na závěr nemůžeme zapomenout na kvalitní kořenicí směsi a marinády.

Co je potřeba k uzení?

Základem je domácí udírna. Kromě těch standardních s ručním topením existují také elektrické nebo plynové, které mohou mít řadu automatických funkcí. Multifunkční modely umožňují použití více druhů paliva. Koupit se dají i přenosné modely nebo takzvané izolované udírny, které se hodí do nízkých teplot venku. Možností je tedy spousta a jednou z dalších je také postavit si udírnu úplně vlastní.

V případě výroby domácí klobásy se neobejdeme bez mlýnku a plničky k pomletí a následnému plnění do přírodních střev. Nejčastěji se používají vepřová, hovězí nebo skopová. Nezapomeňte na uzenářský provázek k zavazování klobás. I k uzení se hodí pomůcky jako jsou kleště nebo rukavice. Stejně tak je potřeba mít kvalitní štěpky, koření a kořenicí směsi.

Co se ještě hodí?

Práci s masem může samozřejmě usnadnit řada dalších nástrojů a vybavení. Málokdo například při domácí výrobě používá řeznický špalek, který je ale po generace jedním z nejdůležitějších pomocníků pro každého řezníka. Dá se na něm maso velmi pohodlně a účinně porcovat.

Dobré je také investovat do kvalitních nožů, které se dělí podle využití na krájecí, vykosťovací a řadu dalších kategorií. K nožům se hodí mít brusný kámen nebo ostřič. A nakonec vždycky přijdou vhod nádoby, do kterých lze suroviny i pokrmy dobře uložit a pracovat s nimi.