Saunová kamna na dřevo vytvoří kouzelnou atmosféru a více zahřejí

Saunová kamna na dřevo vyhřejí v porovnání s elektrickými kamny saunu o poznání rychleji a dokonce i na vyšší teplotu – proto jsou oblíbené především u venkovních saun. Pokud již máte postavený samostatný a nevyužitý komín, můžete je umístit také v interiéru. Nemusíte tak řešit přívod elektřiny.

Oproti elektrickým saunovým kamnům jsou však kamna na dřevo náročnější na obsluhu. Budete muset připravit dřevo na zátop, ideálně dostatečně vyschlé. Mezi nejoblíbenější topivová dřeva patří kvůli nízkému obsahu pryskyřice ve Finsku osika nebo bříza. V Česku se často používá olše a borovice. Tyto dřeviny totiž dobře hoří, dodají intenzivnější pocit tepla a vytvoří opravdu nádhernou atmosféru. Praskající dřevo a jeho typická vůně udělají celý zážitek dokonalým.

Finská sauna se s těmito kamny vyhřeje přibližně za třicet až šedesát minut. U kamen na dřevo je ale kvůli vysoké teplotě jejich povrchu nutné dodržovat výrazně větší vzdálenost od stěn a lavic než u kamen na elektřinu. Dbejte také na dodržování vhodné teploty během celého saunování a dřevo do kamen přikládejte postupně.

Velkou výhodou kamen na dřevo Harvia je jejich dlouhá životnost. Při správné péči vám mohou saunu vytápět až desítky let. Po saunování – a především vychladnutí kamen – nezapomínejte saunová kamna vždy vyčistit, aby byla čistá a připravená na příští saunování.

Jaký typ ovládání kamen na dřevo zvolit?

Stejně jako u elektrických kamen je i u kamen na dřevo možné zvolit způsob ovládání. Do kamen můžete dřevo přikládat buď přímo v sauně nebo mimo ni v odpočívárně. V případě první varianty můžete během saunování sledovat záři plamenů a relaxovat při vůni dřeva. Musíte ovšem počítat s tím, že s každým polínkem budete muset chodit až do sauny a čas od času bude nutné vynést popelník.

Přikládání mimo saunu je při častém saunování oproti předchozí variantě pohodlnější. Prostory sauny budou také čistější. Na druhou stranu si však nebudete moci užívat pohledu do praskajícího dřeva.

Důležitá je i velikost saunové kabiny

Při koupi vhodného vytápění zvažte také velikost sauny. Podle rozměrů kabiny totiž určíte požadovaný výkon saunových kamen, a to pomocí jednoduchého výpočtu.

Zatímco u finských saun máte na výběr elektrická kamna či kamna na dřevo, zdrojem vytápění infrasauny jsou speciální infrazářiče. U parní sauny se o teplo starají parní generátory.

Nejste si výběrem topení do sauny pořád jistí? Ozvěte se profesionálům z Finskasauna.cz, kteří realizují také wellness na míru.