Stínění atypických oken – co si pod tím představit?

Může se jednat například o oblouková, trojúhelníková, kosočtvercová či dokonce kruhová okna. Patří sem i okna lomená – zkrátka vše, co s sebou automaticky nese vyšší nároky na provedení. S atypickými okny se obvykle setkáme u historických budov, ale objevují se i u současných staveb. Naštěstí jejich stínění nemusí být tak složité, jak by se mohlo zdát. Která řešení zvažovat?

Plisé žaluzie zastíní trojúhelníková i kruhová okna

Oblíbeným moderním typem vnitřního stínění oken – a nejen těch atypických – jsou plisé žaluzie, například od českého výrobce Climax. Nadchnou vás svým působivým designem, ale hlavně svou funkčností. Na oknech je lze stáhnout v obou směrech a jsou vhodné pro jakákoliv okna – ať už půjde o okna oblouková či šikmá.

Dají se využít v rodinných domech, kancelářích i v zimních zahradách. Jsou dostupná v mnoha materiálech s různou propustností světla. Mohou kombinovat dva druhy tkanin – vzniknou tak plisé den a noc. Velmi snadno se udržují, takže se dobře uplatní všude, kde hrozí větší zašpinění. Skvěle chrání před sluncem i pátravými pohledy zvenčí. Mohou být fixní i pohyblivé a není problém ani vyrobit plisé v konkrétním tvaru. Ovládat je můžete manuálně, nebo zvolit ovládání elektrické.

Jak zastínit francouzská okna?

Vybíráte stínění na francouzská okna? Sáhněte po horizontálních žaluziích, které slouží jako účinné stínění, umožňují pohodlnou regulaci světla a zajistí, že na vás zvenčí nepůjde vidět. U velkých ploch ale přichází v úvahu spíše žaluzie vertikální. K jejich výrobě se běžně používají látky s antistatickou úpravou, takže ani s nimi nebude mnoho práce. Bez potíží zastíní atypická okna i velké plochy. Bohužel ale nejsou příliš efektivní proti přehřívání interiéru.

Jestli se chcete pojistit právě proti přehřívání domácnosti, zkuste spíše venkovní žaluzie. Kromě designového prvku získáte praktického pomocníka – sníží se vaše náklady na energie. V létě nebudete muset utrácet za klimatizaci a v zimě nebude třeba přetápět místnost, protože venkovní žaluzie pomohou zabránit tepelným únikům. Další účinné a moderní řešení pro stínění francouzských oken představují látkové screenové rolety. Jejich největším kladem je to, že vám zachovají výhled ven, aniž by bylo vidět k vám dovnitř.

Nejlepší zastínění kastlových a špaletových oken

Vlastníte stará špaletová či kastlová okna? V obou případech jde o okna dvoukřídlá. Liší se ale způsobem otevírání. Zatímco vnější křídla špaletových oken se otevírají směrem ven, vnější a vnitřní křídla kastlových oken se většinou otevírají dovnitř. U špaletových oken tak můžete meziokenní prostor využít třeba na květiny. U podobných typů oken se vám nabízí vnitřní rolety i vertikální žaluzie. A nejedná-li se o historickou památku, pak lze využít i venkovní rolety.

Vsaďte na vnitřní i venkovní stínění

Vnitřní a venkovní stínění můžete dokonce kombinovat. Ne ve všech případech se to ale doporučuje. Využití vnitřních a venkovních žaluzií je poněkud zbytečné, proč ale nesáhnout po venkovních žaluziích a elegantních plisé roletách? Venkovní stínění skýtá ochranu před zloději a povětrnostními vlivy – a příhodně doplní exteriér domu. A vnitřní stínění zase vytvoří příjemnou atmosféru v interiéru.