Co se s tělem děje při keto dietě

Hlavním cílem keto diety je uvést tělo do stavu ketózy, tedy do stavu, kdy lidské tělo jako zdroj energie začne využívat vlastní tukovou zásobu, nikoliv sacharidy. Příjem sacharidů během keto diety je tak nulový nebo zcela minimální. Místo toho hlavní složku potravy tvoří tuky a bílkoviny. Vysoký příjem bílkovin navíc navodí pocit sytosti, čímž se sníží chuť k jídlu. Aby se dosáhlo maximálního výsledku, musí mít jídelníček striktně stanovená pravidla. Díky tomu keto dieta zapříčiní nejen úbytek na váze, ale také třeba snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Výhody a nevýhody keto diety

Strava během keto diety může být velmi jednostranná, což se u citlivějších jedinců může projevit zácpou. A stejně tak s omezením cukru může být v prvních dnech lidské tělo výrazně unavené a slabé, což se však po nějaké době změní a příliv energie bude naopak násobně vyšší než během konzumace sacharidů. Z důvodu vysokého obsahu cukru se v keto jídelníčku nenachází ovoce. Zvýšená je naopak konzumace masa, které je možné za výhodné ceny pořídit díky COOP letáku a stejně tak užitečný je i Globus leták, přičemž se oba zmíněné výtisky nacházejí na slevovém portálu Kaufino.com. Při delším držení keto diety navíc dochází k úbytku vitamínů a minerálů v těle, z toho důvodu jsou doporučované doplňky stravy.

Kromě zmíněných nevýhod má však keto dieta i spoustu výhod, řadí se mezi ně zejména již zmíněný úbytek váhy a snížení chuti na jídlo. A navíc je keto dieta natolik účinná, že nemusí být podložena několika hodinami sportu, aby byly viditelné výsledky.

Jaké pokrmy konzumovat?

Mezi ideální pokrmy, které jsou v souladu s keto dietou, patří maso, mořské plody a každý den hrstka ořechů či semínek. Užitečný bude i COOP leták s rozsáhlou nabídkou ryb, sýrů nebo zeleniny. Co se týká nápojů, nejideálnější je čistá voda, doplněná například lístky máty či plátkem citronu, anebo zelené, černé a bylinkové čaje. Během keto diety se může pít i káva, například s trochou rostlinného mléka.

Mezi konkrétní tipy na recepty patří keto toasty se šunkou a tvarůžkem k snídani a keto proteinová pizza k obědu. K večeři je vhodné připravit cuketový bramborák anebo bezsacharidové těstoviny s brokolicí. Receptů, které jsou v souladu s keto dietou, existuje spoustu, nutné je však vždy hlídat příjem živin a vhodné je i ohlídaní akčních nabídek například v Globus letáku na Kaufino.com pro dosažení co nejnižších cen během nákupu.

Co naopak nekonzumovat

Na seznamu zakázaných potravin mají své čestné místo zejména sladkosti a poté vše, co obsahuje nějaké cukry, tedy i limonády nebo ovoce. Vyhnout bychom se při keto dietě měli i pšeničnému pečivu, bramborám, rýži nebo klasickým těstovinám. Obsah cukru je nutné hlídat i u zeleniny, třeba taková mrkev jej obsahuje vysoké množství, a proto se do keto jídelníčku nehodí.