Některé děti si vydrží hrát dlouhé hodiny a tak si rozvíjí své kreativní a motorické schopnosti. Když pro ně vybíráte písek do pískoviště, je třeba klást důraz na jejich bezpečnost a volit certifikovaný písek do pískoviště.

Jaký je nejbezpečnější písek pro dětská pískoviště?

Když stavíte pískoviště určitě si pokládáte otázku, jakým pískem ho naplníte? Existují písky, které jsou bezpečné? Své děti nemůžete ochránit před každou maličkostí, ale písek pro děti si můžete vybrat, vždyť si s ním budou hrát hodiny, dny a dokonce i roky. Odborníci tvrdí, že některé písky mohou být nevhodné.

Problém je v tom, že u některých písků existuje riziko poškození plic azbestem, olovem a prachem krystalického křemene. Ostatní písky, které si můžete koupit, mohou mít přidané chemikálie.

Existuje více druhů písku obsahující škodlivé látky, které jsou nebezpečné pro děti. Nejlepší je naplnit své pískoviště certifikovaným pískem do pískoviště, který je jasně označen jako testovaný, bezpečný, netoxický, bez azbestu, olova, toxinů, barviv nebo prachu z křemene. Certifikace dle vyhlášky č.238/2011 Sb., o stanovení hygienických limitů písku v pískovištích a venkovních hracích ploch vám zaručí bezpečnost.

Co to znamená pro lidský organismus

Zrnka písku jsou malé kousky větších kamenů. Písek vzniká erozí skal, které se skládají z mnoha různých minerálů. Všechny minerály mají přirozené krystalické struktury. Azbest je přirozený izolant. Špatnou zprávou je, že dlouhá, měkká vlákna mohou při vdechnutí do lidských plic způsobit zánět a dokonce rakovinu. Olovo je také běžným minerálem v horninách. Bohužel je jedovaté. Lidské tělo pro něj nemá přirozené využití. Příliš mnoho olova v lidském těle může vést k problémům s krví a ledvinami.

Mnoho hornin, které se mohou objevovat v písku, je bohatých na krystalický křemen. Jedná se oxid křemičitý (oxid křemičitý), který je nejvýznamnějším minerálem v zemské kůře. Krystalický oxid křemičitý se používá na beton, maltu, sklo, keramiku a cihly. Pracovníci vystavení prachu krystalického oxidu křemičitého si mohou poškodit plíce. Tomu nikdo nechce své dítě vystavit.

Možná je riziko krystalického křemene, azbestu a olova v pískovišti vašich dětí malé, ale přesto, proč to riskovat? Dobrá zpráva je, že nemusíte. Existuje bezpečná a netoxických varianta. Tou je již zmiňovaný certifikovaný písek do pískoviště.

Písek barví kůži a oblečení dětí

Pokud si vaše dítě hrálo na pískovišti a přišlo se žlutavě oranžovou kůží nebo oblečením, je pravděpodobné, že za to může stavební písek. Ten může obsahovat barvivo a chemikálie, které nejsou určeny pro dlouhodobé vystavení pokožky. Na takové pískoviště své dítě už nepouštějte.

S certifikovaným pískem nešlápnete vedle

Písek do dětského pískoviště se třídí a proplachuje, aby se odstranila všechna velmi jemná zrna. Testuje se na škodlivé látky a jedná se o přírodní produkt. Že se jedná o certifikovaný písek si zkontrolujete jednoduše. Štítek sáčku bude jasně a zřetelně označen.