Zdroj: Unsplash

Jednoduchý recept na svěží hráškový krém

Letošní léto není úplně příznivé a za okny máme většinu dní spíše podzim. Je ideální čas připravit si k večeři třeba chutný hráškový krém, který je zároveň svěží a plný živin. Prozradíme vám snadný recept na polévku, kterou si zamiluje celá rodina.

Hrášek – chutný zdroj vitamínů a minerálů

Hrášek patří mezi oblíbené a nenáročné luštěniny, které najdete na kdejaké české zahrádce, dá se však vypěstovat i v truhlíku na balkóně. Lahodnou chuť doprovází také benefit v podobě různých prospěšných látek, jako jsou vitamíny B, C, E a K a dále minerály a bílkoviny.

Nejvíce živin pochopitelně organismus získá z čerstvých lusků, sušením se pak mění nejen poměr vody (čerstvý hrášek obsahuje 80 % vody, po usušení zbyde už jen 10 %), ale také živin.

Tip: Věděli jste, že pravidelná konzumace hrášku napomáhá snižování cholesterolu i krevního tlaku a přispívá k posílení kostí, vlasů i svalů?

Jaký hrášek použít na hráškový krém?

Příprava hráškového krému je snadná, jeho kouzlo tedy spočívá především v kvalitě ingrediencí. Nejchutnější polévku uvaříte z čerstvého hrášku, nejlépe ze zahrádky či farmářských trhů. V nejkrajnějším případě použijte mražený hrášek, ten je přeci jen o něco hodnotnější než sterilovaný. Sterilováním totiž hrášek ztrácí až polovinu výživové hodnoty.

A teď už se pojďme pustit do práce.

Doba přípravy: cca 20 minut
Počet porcí: 4–5

Na hráškový krém si připravte:

  • 500 ml zeleninového vývaru nebo kvalitního zeleninového bujónu
  • 500 g čerstvého, případně mraženého hrášku
  • 150 ml mléka
  • 200 ml smetany (ideálně s 33% obsahem tuku)
  • 1 ks pórku
  • 1 ks cibule
  • kousek másla
  • olivový olej
  • čerstvě namletý pepř
  • 1 francouzská bageta

Postup:

  1. Nejprve orestujte nadrobno nakrájenou cibulku spolu s bílou částí pórku. Přidejte hrášek, sůl, pepř a promíchejte. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
  2. Až bude hrášek měkký, odstavte polévku z plotny a přidejte mléko a smetanu. Poté rozmixujte tyčovým mixérem.
  3. Dále polévku přeceďte přes jemný cedník a ještě pár minut povařte. Dochuťte solí či pepřem.
  4. Bagetu nakrájejte na tenké plátky, pokapejte olivovým olejem a jemně osolte, případně potřete bylinkovým máslem. Nakonec ji vložte do vyhřáté trouby a opečte dozlatova.

Polévku podávejte s křupavou bagetkou, případně s opečenou slaninou. Dobrou chuť!

 

Akční letáky