Co takhle si do zahrady pořídit pergolu. Pergoly už nemusí být jen výsadou králů, městských parků nebo luxusních hotelových resortů a restaurací. Za dob králů pergoly sloužily jako cíle romantických procházek v honosných zahradách. Dokonce již ve starém Římě se objevovaly první pergoly jako příjemné uvítání a občerstvení před rozsáhlými vinicemi. Dnes mají plní funkci hlavně účelovou. Mají nás chránit před přímým žhavým sluncem, deštěm, případně zvětšit obytný prostor našeho domu, bytu, chyty či chalupy. Fantazii k využití pergol se samozřejmě meze nekladou. Můžete si třeba vytvořit rodinnou zahradní kavárnu nebo restauraci.

Jsou různé druhy pergol. Nejznámější jsou však dřevěné a hliníkové. Od renesančních dob králů a dřevěných pergol jsme se přesunuli k modernějším materiálům. Navíc dřevěné pergoly nemají dlouhou životnost – dřevo se časem začíná rozpadat. Je potřeba ho často natírat, neboť vlivem povětrnostních podmínek mění barvu a také může být napadeno hmyzími škůdci. Naopak hliníkové pergoly vydrží prakticky cokoli a budou tu tak s vámi po několik generací. Hliník má velkou trvanlivost, vysokou odolnost proti korozi díky samoochranné oxidové vrstvě. Je odolný vůči většině kyselin. Dá se lehce otírat a udržovat tak v dobré kondici. Navíc hliníkové pergoly vypadají velmi elegantně. Hodí se hlavně k novostavbám a moderním atypickým domům či bytům. Al pergoly sice vyžadují vyšší počáteční investici, ta se však s časem samozřejmě díky vysoké trvanlivosti vrátí.

Navíc bioklimatické hliníkové pergoly dokáží chránit za každého počasí. Jejich hlavní výhodou je pohyblivý střešní slunolam. V parném létě naklopíte lamely tak, aby zabránily přímému slunečnímu svitu dovnitř pergoly a necháte odvětrávat vnitřek prostoru, ve kterém budete mít velmi příjemně. Při dešti slunolam zaklopíte úplně a do prostoru se takto vytvořenou střechou nedostane ani kapka vody. Hliníkové pergoly nabízejí mnoho dalších možností. Můžete na ně namontovat zástěny, přidělat venkovní markýzy, žaluzie, rolety, sítě proti hmyzu, screenové rolety a další. Vytvoříte si tak příjemný venkovní obývací pokoj, kuchyni i s jídelnou, zimní zahradu, odpočívárnu k bazénu, nebo i prostor pro dětské hry.

Obraťte se třeba na firmu Labona.cz, která dodává hliníkové pergoly mnohého provedení. Mají hliníkové pergoly i skladem pro okamžitý nákup. Takže si můžete být jisti, že si zázemí pergoly užijete již toto léto. Navíc mají široké spektrum doplňků a dodatkové služby. To vše najdete na jednom místě spolu s hliníkovými pergolami.

Jejich hliníkové pergoly si zvládnete svépomocí díky podrobnému návodu namontovat i sami. Platíte tedy jen za velmi kvalitní materiál a provedení. Nemusíte se však obávat – samozřejmě, pokud budete potřebovat, vybranou hliníkovou pergolu vám i profesionálně namontují a pomohou vybavit zahradním nábytkem.

Chcete si ještě toto léto užít v příjemném stínu krásné reprezentativní pergoly? Vaše zahrada tak dostane další rozměr, a nejen účelový doplněk. Neváhejte a obraťte se na zkušeného dodavatele a jeho hliníkové pergoly. Nejen vy, ale i vaše zahrada, děti a čtyřnozí mazlíčci budou spokojení.