Výměna střešních oken: Kdy je ten nejvyšší čas k ní přistoupit?

Výměnu starých střešních oken odkládáte na dobu neurčitou? Životnost střešních oken je sice dlouhá, nikoli však věčná. Kdy je nejvyšší čas na renovaci a jaké máte možnosti řešení? Už nyní vám můžeme prozradit, že výměna zabere jen chvíli, radost z nových oken přetrvá po dlouhé roky.

Výměnu střešních oken odkládáte, protože se bojíte finanční náročnosti, nepořádku či omezení pohodlí? Ve skutečnosti můžete jen získat. Nové střešní okno nabízí nesrovnatelně lepší technické a energetické vlastnosti, k tomu se samozřejmě pyšní i modernějším vzhledem.

Kdy vyměnit stará střešní okna za nová

Všimli jste si, že se vám v zimě nadměrně rosí skla nebo oknem rovnou zatéká? To většinou ukazuje na nedostatečné množství tepelné izolace v okolí rámu a absenci parotěsné zábrany. Jedná se o neduhy, které trápí zejména modely montované v 90. letech. Právě nekvalitní okna jsou přitom z tepelně izolačního hlediska tím nejslabším prvkem celé domácnosti. Jinými slovy – může jimi unikat největší porce tepla.

V noci se pořádně nevyspíte, protože slyšíte každé šustnutí z venku? Na vině nemusí být jen váš slabý spánek. Stará střešní okna nezvládají uspokojivě izolovat hluk. Na nutnost výměny vás rovněž upozorní oprýskaný nátěr a nenávratně poškozený rám či špatný stav zasklení. Problémem může být i absence integrovaného stínění, která romantické podkroví v létě mění na nesnesitelně rozpálenou výheň.

Že se vaší domácnosti žádný z výše uvedených neduhů netýká? Přesto se zamyslete, jak stará jsou vlastně vaše stávající střešní okna. Pokrok jde totiž nezadržitelně dopředu – a jinak tomu není ani v tomto odvětví. Střešní okna starší 15 let se svými termoizolačními vlastnostmi nikdy nevyrovnají modernějším kolegům. Jednorázová investice se vám tak postupně vrátí v podobě ušetřených peněz za vytápění.

Způsoby výměny střešních oken

Skvělá zpráva na úvod – renovace nemusí být složitá, časově náročná a prašná. Výměnu střešních oken stačí svěřit odborníkovi. Ten by si měl vyslechnout vaše požadavky a nastínit možnosti řešení. Renomovaný výrobce střešních oken Roto nabízí své mnohaleté zkušenosti i znalosti nejmodernějších technických postupů. Za svými výrobky si pevně stojí, a proto na ně poskytuje až 15letou záruku.

Opravu můžete zvládnout zcela bez zásahu do vnitřního ostění. Výměna 1:1 s RotoQ umožňuje nahradit staré okno novým stejných rozměrů, a to bez ohledu na výrobce. Instalace je díky klik systému velmi jednoduchá a obnáší jen minimální stavební úpravy v interiéru. Tento způsob renovace vám však neumožní řešit případné problémy s nefunkční parozábranou.

Vhodnější alternativou proto může být kompletní revize celého okenního otvoru. Nevyhnete se jí, pokud budete chtít odstraňovat chyby v osazení či měnit počet střešních oken. Jedná se o to technicky nejdokonalejší řešení, při němž se můžete spolehnout na dokonalé napojení na všechny vrstvy střešního pláště i kvalitní zasklení.

Při výměně doporučujeme střešní okno doplnit vnější lamelovou roletou. I když únikům tepla v zimě a přehřívání místnosti v létě dokáží bránit samotná nová okna, moderní stínící technika bude pomyslnou třešničkou na dortu.