Kdy zprovoznit filtraci v jezírku a začít s krmením ryb?

V tuto dobu jsou venku nezvyklé teploty, klidně i přes 10 °C. Už se nemůžeme dočkat příchodu jara. To nás pak o to víc láká k přípravě zahrady a jezírka.

Kdy je vhodné spustit filtraci v jezírku?

Odpověď je jednoduchá: „Čím dříve, tím lépe".

Nejvhodnější je, když je filtrace v jezírku spuštěna velkou část roku, konkrétně od rozmrznutí do zamrznutí vody v jezírku.  Úplně přesně vám to však nikdo neřekne. Záleží na stabilitě teplot a na charakteru počasí. Důležité jsou hlavně ty teploty. Pokud nemrzne v noci ani koncem února, ani na počátku března, tak můžete bez obav spustit filtraci už v tuto dobu.  Většinou nás ale v tomto období dokáže zima ještě nemile překvapit. Stačí, když se na pár dní vrátí zimní teploty minus 8–10 °C přes den, a pak nám nezbyde než vše znovu „zazimovat". Jediná možnost je sledovat dlouhodobou předpověď a zhruba v polovině března už byste mohli filtraci spustit. Nejlepší je mít vybudovaný zimní filtrační okruh.

Ve správný čas tedy volte následující postup:

  • Zkontrolujte filtrační technologie a obvod fólie.
  • Odstraňte suché části rostlin a nečistot.
  • Spusťte filtraci.
  • Aplikujte startovací bakterie.  

A kdy tedy začít s krmením ryb?

Ani v tomto případě to není jednoduché. Protože ryba patří mezi studenokrevné živočichy, její aktivita a metabolismus se odvíjí od teploty okolí, nedokáže si tedy teplo vyrábět sama. Čím dříve ryby začnou konzumovat vhodnou potravu, tím dříve se po zimě dostanou do kondice a zvýší se jim imunita proti nemocem, které jsou právě z jara velmi časté.

Pozor však hlavně na výkyvy počasí. Když se teploty vyhoupnou nad 10 °C, dojde k oteplení vody a ryby si začnou pochutnávat na potravě, kterou jim dodáváme. Pak ale dojde k výkyvu, náhle se vrátí zimní teploty a naši rybí kamarádi se tak ocitají ve velkém nebezpečí. Zpomalí se jim trávení a nahromaděná potrava v zažívacím traktu může být příčinou k amoniakální autointoxikaci, která vede až k úhynu.

V zahradních jezírkách se chovají především kaprovité a jeseterovité ryby. Jeseteři přijímají potravu celoročně, riziko psané výše se vztahuje hlavně na ryby kaprovité, tedy KOI, karasy, jelce atd.  Jak již bylo zmíněno, jarní období je pro ryby rizikovým z hlediska zdravotního stavu a náchylnosti k nemocem. Proto se zaměřte také na jejich imunitu a podpořte ji kvalitním krmivem a rybími probiotiky.

Jedna vlaštovka jaro nedělá. Ale co kdyby?

Přejeme mnoho pohody, a nejen u vody. Home Pond

Akční letáky