Chcete-li se alespoň doma vyhnout neustálému pocení, měli byste začít uvažovat o koupi klimatizace.

Existují i levné modely

Klimatizace do bytu u nás bývá brána jako něco exkluzivního, podobně jako ještě donedávna zahradní bazény. Klimatizace však nemusí stát vyšší desítky tisíc. Takové samozřejmě existují, ale pokud budete chtít, můžete si doma vytvořit chládek i pomocí nějakého levnějšího modelu.

Kupříkladu mobilní klimatizace jsou velice zajímavé. Jak je patrné už z jejich názvu, nejedná se o stacionární zařízení. Díky tomu je možné tento druh klimatizace přenášet nejen mezi jednotlivými pokoji, ale i na úplně jiné adresy. Máte-li třeba chatku a v ní zavedenou elektřinu, takovou klimatizaci si můžete klidně vzít s sebou.

Samozřejmě, že dražší modely jsou v mnoha ohledech propracovanější a více toho umí. S některými se dá i vytápět. V létě chladí, v zimě vzduch naopak ohřívají.

Alergeny nemají šanci

Stacionární klimatizace do domu mají výhodu i ve schopnosti filtrovat různé alergeny a další cizorodé látky, které běžně ve vzduchu poletují. Svým způsobem tak suplují i funkci čističky vzduchu, která tím pádem není v klimatizované domácnosti vůbec potřebná.

Klimatizovaný vzduch je o něco sušší, což nemusí každému vyhovovat. Na druhou stranu však přílišná vlhkost často vede k tvorbě plísní, a to je nejen estetický, ale hlavně zdravotní problém. Chodit denně okolo plesnivé zdi není zrovna příjemný zážitek, stejně tak jako vdechování škodlivých spor.

Klimatizace je rozhodně velmi užitečným doplňkem, který přijde vhod nejen během letních měsíců. Investice do něčeho takového určitě nebudou vyhozené peníze.