Vytápění dřevem ostatně podporuje i současná legislativa, která ho považuje za žádoucí doplněk k plynovému, případně elektrickému vytápění. Ekologické vytápění má ale svá pravidla a primárně závisí na kvalitě krbové vložky, její nezávislosti na vzduchu z místnosti a dokonalém spalování s maximální účinností. V porovnání se starými neefektivními spotřebiči moderní krbové vložky vypouští do ovzduší cca 10x méně škodlivin.

Novinka Kingfire GAS vhodná i do husté zástavby

I přes zvýšenou poptávku po krbových kamnech ale není cílem masivní návrat krbových vložek do hustě osídlených center měst. Vytápění dřevem zůstává jistým privilegiem odlehlejších oblastí, které mají přirozeně snazší přístup k palivovému dřevu a mnohdy nejisté dodávky energií z veřejných sítí. Pokud bydlíte ve městě, a přesto toužíte po příjemném posezení u plápolajícího ohně, rozhodně není vše ztraceno. Společnost Schiedel uvedla v letošním roce novinku Kingfire GAS, která je na míru šitá do husté zástavby, její provoz je zcela bez starostí, nicméně svým vzhledem velmi věrně imituje klasická krbová kamna. Jedná se o monolit vyráběný na zakázku zahrnující komínový systém Absolut a designová kamna na zemní plyn.

Ideální krb do malých prostor

Instalace probíhá ve fázi hrubé stavby pomocí jeřábové techniky. K usazení celého systému stačí doslova pár desítek minut. Výroba probíhá na míru každé stavbě v závodech společnosti Schiedel. Nemalým bonusem celého systému jsou minimální nároky na prostor. Oproti klasickému zděnému komínu a samostatně napojených krbových kamnech zabírá Kingfire GAS cca polovinu podlahové plochy. Kingfire je tak ideálním řešením do staveb s menší podlahovou plochou.

Dokonalá iluze ohně s nulovým dopadem na kvalitu ovzduší v interiéru

Dokonalou iluzi ohně a plnohodnotnou alternativu ke klasickým krbovým kamnům obstarávají keramická „polena“ velmi věrně imitující kusové dřevo společně s dynamickými plameny, které si můžete sami nadesignovat pomocí mobilní aplikace Schiedel InFlame, kde je možné rovněž nastavit tepelný výkon a optimalizovat spotřebu plynu. Díky maximální účinnosti 94, 3 % se produkt Kingfire GAS svou spotřebou řadí do energetické třídy A. Výhodou je i nulový požadavek na odstup od hořlavých konstrukcí. Pouze před samotným krbem je nutné dodržet 60cm vzdálenost od hořlavých doplňků, jakými je koberec, nábytek atd. Antireflexní sklo s technologií Clear View umožňuje ničím nerušený pohled do plamenů.

Krb s komínem i do pasivních staveb

Celý systém je nezávislý na vzduchu z místnosti, takže neubírá drahocenný kyslík z moderních utěsněných interiérů. O to se stará komínový systém Absolut, který je jako jediný na našem trhu certifikován i pro pasivní stavby. Vzduch potřebný k hoření je přiváděn samostatnou šachtou vně komína. Samozřejmostí je těsnost systému, která obstojí v „Blower door“ testu. Keramická komínová vložka je vyrobena z čistě přírodního jílu nejvyšší kvality. Díky unikátnímu výrobnímu procesu stlačením téměř suchých směsí vzniká výrobek mimořádné odolnosti vůči mechanickému poškození teplem, chemickými sloučeninami, případně vodními kondenzáty.