Venkovní žaluzie jsou stále častěji k vidění na rodinných domech, komerčních budovách i bytových domech či panelácích. Mezi jejich hlavní výhody patří, že odráží sluneční paprsky ještě před oknem a v horkých letních dnech tak srazí teplotu v místnosti až o 10 °C.

Další výhodou je možnost plynulé regulace světla. Pohodlně si nastavíte sklon lamel, takže přes den máte doma příjemnou atmosféru a v noci je zavřete, čímž dosáhnete téměř úplné tmy.

Předokenní žaluzie však mají několik klíčových komponentů ovlivňujících kvalitu a životnost, o kterých byste před jejich nákupem měli vědět.

Textilní páska: důležitá je pevnost

Textilní páska je provlečená skrze každou lamelu a pokud nejsou žaluzie spuštěné dolů, visí na pásce hmotnost celého svazku lamel. Je tak jednou z nejvíce namáhaných komponent v konstrukci žaluzie.

Většina pásek na trhu je široká 6 mm, někteří výrobci používají 8 mm. Nemusí to platit vždy, ale širší pásky jsou obvykle odolnější. Důležitý je také použitý materiál. Kvalitní pásky využívají syntetická vlákna a mají nosnost až 90 kg.

Životnost textilní pásky prodlouží, pokud výrobce zaoblí otvory v lamelách, aby se o ně páska neřezala. Někteří výrobci otvory vykládají vložkou.

Nejodolnější je kevlarový žebříček, kovové spojky a vodicí kolíky

Žebříček je součástka, která naklápí lamely. Materiál se tím velmi namáhá. U kvalitních venkovních žaluzií se tato komponenta vyztužuje kevlarovými vlákny. Ta jsou velmi odolná – používají se například u neprůstřelných vest či ohnivzdorných obleků.

Důležitý je i materiál dalších komponent. Kovové vodicí kolíky jsou odolnější a mají delší životnost než plastové.

Chytré bezdrátové motory prodlouží životnost žaluzií

Motory jsou kriticky důležitou komponentou. Doporučit lze například prověřené motory značek jako Somfy, Geiger nebo Elero. Vyhněte se naopak levným značkám z Asie. Některé prémiové motory dokonce ochrání venkovní žaluzie před poškozením.

Drátově ovládané motory patří mezi levnější. Ovládáte je pomocí ovládacích panelů na zdi, které jsou kabelem připojené k motoru. Před instalací si promyslete, kde chcete panely umístit, abyste později nemuseli dodatečně sekat do zdi. Tyto modely zpravidla nemají sofistikovanější funkce či senzory.

Pokročilejším typem jsou bezdrátové motory. Ty ovládáte pomocí mobilní aplikace, dálkového ovládání či bezdrátových tlačítek na zdi. Bezdrátové motory spolupracují s větrnými a slunečními čidly, takže pokud například fouká silný vítr, žaluzie se automaticky vytáhnou. Navíc je propojíte i s chytrou domácností. Nastavíte si například, aby se žaluzie ráno vytáhly a pak vás namísto budíku probouzí sluneční paprsky.

Nejpokročilejší jsou inteligentní motory se zpětnou vazbou. Ty umí všechno, co bezdrátové modely, ale mají ještě důmyslnější systém ochrany před poškozením žaluzie. Pokud například žaluzie při vytahování narazí na překážku, motor to rozpozná, přestane žaluzie vytahovat a vrátí je o kousek zpět.

Na podobném principu funguje pojistka proti přimrznutí. V zimě se může stát, že stažené žaluzie přimrznou k parapetu. Při vytahování pak motor musí vynaložit větší sílu, než je obvyklé, zastaví se a do mobilní aplikace vám přijde upozornění. Díky těmto funkcím předejdete poškození motoru nebo lamel a prodloužíte životnost žaluzií.