Lalokonosec rýhovaný jako obávaný škůdce

Lalokonosec rýhovaný označovaný latinsky jako Otiorhynchus sulcatus je broukem řadícím se do čeledi nosatcovitých. Dospělý jedinec je charakteristický velikostí okolo 12 mm a tmavošedým až skoro černým zbarvením. Jeho krovky jsou hrubě zrnité a typické také shluky žlutých chloupků. Hlava je charakteristická protaženým nosem, odtud samotný název brouka. Nohy jsou typické přítomností poměrně velkých trnů.

Neskutečná reprodukce

Poměrně nepříjemnou záležitostí je především vysoká reprodukční schopnost tohoto brouka. Jedna samička je schopná snést až 1500 kulatých vajíček o velikosti pohybující se kolem 0,7 mm. Larvy se z vajíček líhnou od května do června. Líhnout se začnou přibližně 2 týdny poté, co jsou vajíčka nakladena. Larvy jsou velké okolo 10 mm a typické jsou bílou až hnědou barvou s tím, že mají do oranžova zabarvenou hlavu. Po určité době se poté zakuklují, aby přečkaly zimu. Samotný vývoj lalokonosce směrem k dospělému jedinci trvá cca 1 rok. Zimu přežijí kompostu, skleníku, případně i odpadu ze zahrady. Dospělí jedinci se dokážou dožít 2 a více let.

Potrava lalokonosců

Dospělí lalokonosci milují především listy rostlin. Bez problémů ožírají třeba azalky či rododendrony. Klidně si dají ale i jiné rostliny. Nejsou ale až tak škodliví, jako larvy. Ty spořádají kořínky a kůru rostlin. Poškození bude nenávratné. Rostlině postupně začnou žloutnout listy a chřadne. Larvy zlikvidují kompletně všechny rostliny. Tedy pokud nejsou v půdě parazitické hlístice.

Jak na likvidaci lalokonosců?

Na dospělé jedince fungují různé postřiky, jakovou třeba Karate, Mospilan a další. Larvy je ale třeba zlikvidovat zcela specificky. Optimální jsou parazitické hlístice rodu Heterorhabditis. Ty dokážou v půdě larvy najít a ty zhruba po 48 hodinách od napadení uhynou. Těla pak využijí hlístice k reprodukci. Samička dokáže naklást až 1500 vajíček. Tato biologická likvidace je velmi efektivní. Vám stačí jen zakoupit přípravek Nemaplus a aplikovat jej do napadené zeminy. Můžete si být jistí, že velmi rychle budete mít po problémech!