Omezení kvůli epidemii koronaviru se dotkla většiny z nás: výpadky z příjmů, nejistá pracovní budoucnost, vynucené úspory, kdy „otáčíme každou korunu". Ušetřit až několik tisíc ročně na elektřině a plynu je tedy lákavé, a navíc k tomu stačí opravdu málo.

Nejdřív si ověřte, jestli máte se stávajícím dodavatelem smlouvu na dobu určitou, nebo neurčitou. Tak budete mít jasno, kdy a za jakých podmínek můžete od smlouvy odstoupit. Abyste zjistili, jak je pro vás případný přechod k jinému dodavateli výhodný, potřebujete fakturu posledního vyúčtování. Přes nezávislé internetové kalkulačky si pak vypočítáte, jakou úsporu vám změna přinese.

K porovnání doporučujeme webové stránky Energetického regulačního úřadu nebo portál TZB-info.cz. Tam jednoduše získáte obecné srovnání podle předem daných údajů. Nejlepší je ale zavolat přímo na zákaznickou linku konkrétního dodavatele, kde vám sestaví nabídku na míru," říká Libor Holub, obchodní ředitel společnosti Bohemia Energy.

Až se zima zeptá

A proč měnit dodavatele energií zrovna v létě? Většina z nás má smlouvy na dobu neurčitou a měsíční zálohy se vypočítávají z očekávané spotřeby za celý rok. Ta je ale zpravidla nejvyšší v zimních měsících, kdy elektřiny i plynu odebereme nejvíce.

Přechod od jednoho obchodníka ke druhému trvá v průměru tři až čtyři měsíce. S příchodem teplých měsíců byste proto neměli váhat a zajistit si výhodnější podmínky co nejdřív. To přinese úspory v zimě, která spolyká nejvíce peněz, protože nejvíc topíme a dlouho svítíme," dodává Holub.

Spousta lidí tak neuvažuje a k levnějšímu dodavateli přechází až na přelomu roku, kdy se obvykle zdražuje. Topná sezóna je tou dobou v plném proudu a vzhledem k obvyklé výpovědní lhůtě musí odběratelé platit během zimních měsíců ještě původní, vysoké ceny. Sami se tak připravují o několik tisíc korun ročně.

Vše vyřídíte z pohodlí domova

Dodavatelé energií zareagovali i na současnou situaci, kdy se všichni snažíme chránit své zdraví a omezujeme pohyb na veřejnosti. Třeba Bohemia Energy umožňuje dokumenty potřebné ke změně dodavatele podepsat vzdáleně, tedy digitálně, přímo na vašem počítači, tabletu či chytrém telefonu. Všechno můžete sjednat online z pohodlí domova a nemusíte nikam chodit, ani nasazovat roušku.

Kromě ceny a pohodlnosti dejte při změně dodavatele pozor i na stabilitu společnosti a další služby, které pomohou s úsporami. V případě elektřiny a plynu totiž sháníte partnera na delší období a nevyplatí se „naletět" pouze na jednorázové výhody.

To, že jste si vybrali správně, poznáte třeba podle toho, že vás bude dodavatel průběžně informovat, jak změna probíhá, kdy začne s dodávkou nebo kdy máte nahlásit stávajícímu obchodníkovi stav měřidla pro poslední vyúčtování. „Pokud na samoodečet zapomenete, nic se neděje. Konečné vyúčtování vám dodavatel vystaví odhadem podle spotřeby a dostanete ho nejpozději měsíc od ukončení původní smlouvy," uklidňuje Libor Holub z Bohemia Energy.

Případný přeplatek od původního dodavatele si dobře uschovejte, a to hlavně, když elektřinou nebo plynem topíte. „Jestliže změna dodavatele proběhne v okamžiku, kdy jste na zálohách od posledního vyúčtování zaplatili více, než byla skutečná spotřeba, musíte počítat s tím, že zálohy od nového dodavatele nepokryjí zvýšenou zimní spotřebu do dalšího pravidelného vyúčtování", vysvětluje Libor Holub. Nižší cena za celkovou roční spotřebu vám ale při dobré volbě nového dodavatele samozřejmě zůstane. A váš rodinný rozpočet úsporu za energie určitě ocení.