Kvalita roštu

Mnohdy je za tu hlavní a nejdůležitější část postele považována matrace. Ovšem právě rošty jsou snad ještě o kus důležitější. Určují totiž to, jak komfortní bude samotná matrace a výběrem správných roštů můžete prodloužit její životnost. Proto není dobré podceňovat kvalitu roštu. Důležitým parametrem je počet lamel. Ten by měl být alespoň 28. Díky dostatku lamel se matrace lépe přizpůsobí tělu a celkově pracuje správně. Jestliže tedy toužíte po spolehlivé a pohodlné matraci, nepodceňujte ani kvalitní rošty, které umožní využít potenciál matrace naplno.

Možnosti přizpůsobení

Kromě lamel byste se měli zaměřit také na počet posuvných objímek nacházejících se v oblasti beder. Ty totiž určují tuhost matrace. Čím více jich je, tím lépe si matraci můžete přizpůsobit. Proto se hodí vybírat modely, které disponují dostatkem těchto objímek.

Uchycení lamel má také významný vliv na pohodlí při spánku. Běžně se můžeme setkat s uchycením lamel v pouzdru připevněném přímo k rámu roštu. Mnohem lepší jsou však pouzdra, která jsou umístěna nad tímto rámem. Plocha postele pak výrazně více pruží, takže vás při spánku nebude nic rušit.

Tvrdost matrace

Dalším krokem při výběru nové postele je nákup matrace. Podstatným parametrem je její tvrdost, ta totiž ovlivní, jak se vám na posteli bude ležet. Tvrdost můžete najít uvedenou v hodnotách mezi 1 a 7, přičemž 7 je nejtvrdší. Nejměkčí matrace není vhodná pro každého. Zcela se přizpůsobuje tělu a nevzniká žádný protitlak. Z toho důvodu je nevhodná pro lidi s vyšší hmotností. S vyšší tělesnou váhou by se měla zvyšovat také tvrdost matrace. Vhodná matrace se však může u každého značně lišit, je proto třeba věnovat výběru dostatek času, abyste našli to nejlepší řešení.

Jestliže si nejste jistí, co bude nejlepší volbou, můžete si různé matrace vyzkoušet. Ovšem pokud ani poté nemáte zrovna jasno, pořiďte si partnerskou matraci. Ta má totiž z obou stran odlišnou tvrdost. Případně ji oceníte také v případě, že partner vyžaduje jiné parametry matrace. Jedná se o praktické univerzální řešení.

Výběr typu matrace

Matrace lze rozdělit do tří základních kategorií podle toho, z čeho jsou vyrobeny. Vzhledem k tomu jsou ovlivněný také jejich vlastnosti. Jedná se o:

  • latexové matrace,
  • pružinové matrace,
  • pěnové matrace.

Latexové matrace jsou výrazně měkké, čímž se stávají velmi specifické. Velmi se přizpůsobují tvaru tělu, takže se hodí spíše pro lehčí osoby. Má dlouhou životnost a je velmi odolná, takže se jedná o skvělou investici. Latex je navíc antimikrobiální, takže se hodí i pro alergiky.

Pružinové matrace kombinují pěnu a pružiny, díky tomu jsou pohodlné a zároveň vzdušné. Díky tomu si získaly značnou oblibu a jsou častou volbou. Dejte však pozor při kombinování s roštem, nehodí se zejména k polohovacím lamelovým roštům. Ty by mohly poškodit stavbu matrace.

Posledním typem je pěnová matrace. Velkou výhodou je její univerzálnost. Můžete totiž vybírat z různých tvrdostí, složení materiálů tak, abyste našli to nejlepší řešení. Materiál nepřenáší otřesy, takže se jedná o skvělé řešení pro páry. Nebude vás totiž rušit ani vrtění partnera.

Jestliže plánujete zařizovat novou postel, rozhodně byste neměli podceňovat výběr roštu ani matrace. Tyto produkty vám totiž při správném výběru vydrží mnoho let, kdy si budete moci užívat příjemný spánek. Pak už jen zbývá vybrat nové ložní povlečení a užívat si snění.