Proč jste si vybrali dřevostavbu?

Důvodů bylo více, ale asi nejvíce nás zaujala rychlost stavby. Stavěli jsme na místě původní chaty, která patřila rodičům, a my jsme je nechtěli připravit o možnost letního pobytu mimo Prahu. Vše se stihlo podle plánu: po prázdninách, přesně 1. září, se začala bourat chata a přesně za půl roku, 8. března, jsme si převzali klíče od domu připraveného k nastěhování.

Dalším důvodem byly dobré izolační vlastnosti sendvičových panelů. Obvodové stěny jsou silné pouze 29 cm, takže šetří místo - při zastavěných 120 m2 jsme získali celkově asi 10 m2 navíc oproti klasickému zděnému domu. To už je jedna místnost – v našem případě pracovna.

Vybírali jste si typový dům, nebo jste dali přednost individuálnímu projektu?

Po typových domech jsme se rozhlíželi spíše pro inspiraci. V podstatě od začátku jsme věděli, že chceme individuální projekt, který dokázal mnohem lépe vyhovět našim požadavkům.

Proč jste se nakonec rozhodli pro firmu ATRIUM?

Stavbu jsme chystali asi pět let a za tu dobu jsme si udělali opravdu důkladný průzkum trhu v oblasti dřevostaveb. Při konečné volbě rozhodlo několik faktorů. Chtěli jsme montovanou dřevostavbu, to okruh firem zúžilo. Dále rozhodovala spolehlivost firmy (dlouhodobě působící na trhu, dobré reference a také zkušenosti firmy – tedy velký počet postavených domů). K ceně jsme také přihlíželi, ale nebyla nejdůležitějším faktorem.

Jak naplnil dům vaše očekávání?

Absolutně. Díky dlouhému plánování jsme měli dobře ujasněno, jak by dům měl fungovat. A po roce bydlení mohu s jistotou říct, že funguje tak, jak jsme si představovali. Potvrdilo se, co jsme očekávali – v zimě lze dům velmi dobře vytopit, naopak v létě i ve vedrech zůstává uvnitř díky venkovním žaluziím příjemně chladno. A celoroční vyúčtování elektřiny mě velmi mile překvapilo.

Takže jste úplně spokojeni? Nic byste nezměnili?

Kromě maličkého detailu – prohození otvíravého křídla okna v kuchyni, nemůžeme domu vytknout vůbec nic. A i tuto maličkost se snad podaří ve spolupráci s vaší firmou vyřešit. Pak už dům bude naprosto dokonalý. Děkujeme!

Architektonicky na domě spolupracoval Ing. arch. Jan Alex Řezáč

Majitelů dřevostavby se ptala Věra Doubková, firma ATRIUM