Produkty, jako jsou půjčky pro dlužníky, půjčky v exekuci nebo půjčky pro dlužníky s exekucí bez zástavy, jsou v nebankovním sektoru poměrně běžné. Stejně tak půjčky od soukromých osob bývají mnohdy nabízeny i klientům s exekucí.

Nebankovní poskytovatelé přicházejí na řadu v situacích, kdy klasická banka úvěr neschválí. Proto jsou jejich kritéria pro schválení půjček o poznání mírnější. Jaké jsou výhody a nevýhody nebankovních půjček pro dlužníky a na co si dát pozor?

Výhody nebankovních půjček

Hlavní výhodou nebankovních úvěrů pro dlužníky a půjček v exekuci je vysoká schvalovatelnost. Řada nebankovních poskytovatelů nenahlíží do registru dlužníků a peníze půjčí takřka každému. Jediným předpokladem je plnoletost, kterou klient prokáže předložením platného dokladu totožnosti.

Velkým benefitem nebankovních půjček je také rychlé a snadné vyřízení. Drtivá většina poskytovatelů funguje online a peníze posílá přímo na bankovní účet žadatele. Klient o půjčku žádá skrze jednoduchý online formulář a v případě schválení obdrží peníze během několika hodin na svůj bankovní účet. Odpadá návštěva poboček a dokládání nejrůznějších potvrzení.

Výhodné je i velké množství poskytovatelů. Zájemce o půjčky pro dlužníky si tak může vybrat poskytovatele, který mu vyhovuje nejvíce. Užitečnými nástroji pro výběr správné nebankovní společnosti jsou internetové srovnávače. Stačí vyplnit několik kritérií a srovnávač sám nabídne nejvhodnější věřitele. Užitečné a srozumitelné informace v oblasti srovnání finančních produktů, finanční gramotnosti a správného rozhodování poskytuje webový portál Tovarnik.cz.

Nevýhody nebankovních půjček pro dlužníky

Zásadní nevýhodou nebankovních úvěrů pro zadlužené jsou vysoké úroky, RPSN a nesmyslné poplatky. Věřitel, který půjčuje lidem v exekuci, na sebe bere poměrně vysoké riziko, což si nechává zaplatit formou úroků a poplatků.

Nebankovní půjčka vychází vždy dráž než úvěr v bance. Dlužník však často nemá jinou možnost, než na nevýhodné podmínky přistoupit, a z toho těží právě nebankovní společnosti. Někteří poskytovatelé přímo počítají se situací, kdy dlužník půjčku nesplatí a vezme si u věřitele další úvěr, což se mu ještě více prodraží.

Další nevýhody a rizika přináší fakt, že nebankovní sektor tradičně láká podvodníky a novodobé lichváře, kteří používají klamavou reklamu a další neférové taktiky.

Jak poznat důvěryhodnou nebankovní společnost

Každý nebankovní poskytovatel půjček musí disponovat licencí od České národní banky, poskytovatelé bez licence se pohybují na hraně nebo za hranou zákona. Při výběru věřitele je třeba dbát na pozitivní recenze a férové a transparentní jednání společnosti.

Pozitivním znakem jsou jasné a přehledné webové stránky a čitelné podmínky. Naopak nabídky půjček od soukromých osob v tištěných inzertních plátcích působí přinejmenším podezřele.