Flanel je přírodní materiál vyrobený z 100% bavlny v plátnové vazbě a má proto všechny její vlastnosti – je prodyšný a dobře absorbuje vlhkost. „Liší se povrchem, který je speciálně upraven takzvaným počesáním. Počesáním vzniká na vnější straně látky jemný vlas, díky kterému se flanelové povlečení vyznačuje mimořádnou hebkostí, je na omak plyšový, a vysokou hřejivostí," vysvětluje Alena Samková, ředitelka firmy Matějovský, tradičního českého výrobce ložního povlečení a bytového textilu. V případě, že budete zvažovat koupi nového kousku povlečení do vaší ložnice, pak by výběr materiálu měl být tím nejdůležitějším kritériem. Odměnou za vyšší cenu vám bude nenahraditelný příjemný omak a kvalitní přírodní materiál, ve kterém vaše pokožka bude moci volně dýchat a odpočívat. Pokud budete o povlečení správně pečovat, vydrží vám jako nové i více než 10 let.

Zaostřeno na mikro

V případě, že se rozhodnete pořídit si do své ložnice flanelové povlečení, dejte si pozor na záměnu přírodních materiálů s těmi umělými. Ať už se jedná o mikrovlákno, mikroplyš nebo mikroflanel, u všech těchto materiálů je základem pro výrobu polyester, tedy hodně laicky řečeno – ropa. V případě mikroflanelového povlečení se na trhu můžete setkat s lákavými přísliby, jako je například nízká pořizovací cena, rychlé sušení, extrémní jemnost a maximální hřejivost. Už ale neuslyšíte, že cena je nízká díky nekvalitním materiálům i zpracování, sušení je rychlé, protože látka postrádá přirozenou absorpční schopnost, z plyšového povrchu se sypou drobné chloupky, a hřejivost je mnohdy tak vysoká, že se v povlečení, při běžné pokojové teplotě v kombinaci s mizivou savostí materiálu, zcela jistě nepříjemně zapaříte. Tím může zejména u citlivých jedinců dojít k nepříjemnému podráždění pokožky. Látky ze syntetických materiálů jsou navíc velmi náchylné ke vzniku statické elektřiny. Pro mikrovlákno je zase charakteristický šustivější povrch a materiál působí klouzavě. „K výrobě kvalitního a zdravotně nezávadného povlečení je zapotřebí prvotřídních surovin a úprav. V našem sortimentu zákazníkům a zákaznicím nabízíme povlečení z 100% bavlny, na která se specializujeme. Povlečení z umělých materiálů jako je mikrovlákno či mikroplyš nevyrábíme, nepovažujeme je ze zdravotního hlediska a z hlediska kvality výrobku za vhodné," dodává Alena Samková.

Novinka: Prémiový flanel

Flanel premium od Matějovského je hřejivou novinkou letošního podzimu. „Prémiový flanel je přírodní materiál vyrobený z 100% bavlny, tkaný v hustém počtu nití v keprové vazbě. Stejně jako u flanelu deluxe je povrch speciálně upraven počesáním, ale díky odlišné vazbě tkaniny je povrch prémiového flanelu ještě jemnější, na omak je téměř sametový," popisuje Alena Samková, ředitelka firmy Matějovský. Náročná technika tkaní zajišťuje větší hustotu vlákna a delší živostnost látky než u flanelu deluxe. Výsledný vlasový efekt vzniklý počesáním vláken dává povrchu až sametovou hebkost a čistá povrchová struktura zachycuje precizní detail tištěných vzorů. Prémiový flanel se vyznačuje vysokou hřejivostí, zároveň je prodyšný a dobře absorbuje vlhkost. Díky speciální povrchové úpravě je materiál méně náročný na údržbu.

V jakém povlečení v zimě nejraději spíte Vy?