Typické barvení vajec s atypickým výsledkem

Zřejmě nejzákladnějším a nejtypičtějším způsobem dekorace velikonočních vajec je barvení za pomoci barev, které se rozmíchají v horké vodě s několika lžícemi octa. V rámci této klasiky si naštěstí už dnes můžeme vybrat mezi práškovými a tekutými barvami, např. OVO. Jakou variantu barev zvolíte je pochopitelně na vás, ale ze zkušenosti lze doporučit volit spíše tekuté barvy, které se vyznačují kvalitnějším obarvením, vyšší sytostí barev i jednotnosti obarvení, bez nevzhledných skvrn a fleků.

A jak na atypický design vajec v rámci klasického barevní vajec. Jeden z triků spočívá hned v přípravě samotného vejce, před tím, než jej ponoříme do rozpuštěné horké barvy. Pomoci si můžeme například tak, že na vejce umístíme gumičky a následně barvíme. Po zaschnutí barvy gumičky z vejce sejmeme a můžeme se těšit z nápadité dekorace, která vznikla právě tím, že se pod umístěné gumičky nedostala barva. Snadný a rychlý nápad, který prakticky nic nestojí.

Podobně si můžeme pomoci i díky tavné pistolce a lepicím páskám. Nejlepší je na odmaštěné bílé vajíčko pečlivě nalepit elektrikářskou izolační pásku. Je nejvhodnější, kvůli své částečné pružnosti a pevnosti. Poté vejce obarvíme v připravené OVO barvě. Stejný princip platí pro techniku s tavnou pistolkou. Na vejce pomocí tavné pistolky nakreslete různé ornamenty nebo tečky a následně opět obarvíme.

Zároveň i s běžnými velikonočními barvami můžeme jít s dobou. Letošním Velikonocům bude totiž vévodit módní fialová barva. Tu můžeme už nyní u některých výrobců koupit (např. OVO – Druchema) nebo si ji namíchat za pomoci červené a modré barvy.

Pokud jsme naopak spíše milovníci tradic můžeme pro barvení vajec využít klasické OVO barvy v modré, červené, zelené a žluté či vsadit jen na jedinou barvu, a naopak si hrát s její sytostí a intenzitou. Tu ovlivníme délkou ponoření vejce v dané barvě. Zda následně klasicky obarvená vejce doplníme obtisky nebo je necháme vyniknout jen dané barvě je už čistě na nás.