Základem těsta jsou podobně jako u závinu nastrouhaná jablka, která se pak mísí s ostatními ingrediencemi. Domácí kuchyňský robot Sencor STM 6377CH se (nejen) v tomto případě stane vaším nejlepším pomocníkem a parťákem. Díky metle se stěrkou perfektně spojí všechny suroviny, aniž pak na dně najdete nepromíchané části.
Kromě klasických nástavců (hnětací hák, míchací metla a šlehací balónová metla) má i další příslušenství. Mezi nimi i struhadlo (hrubé, jemné a velmi jemné), se kterým vám příprava jablečného perníku nezabere déle než pár minut. Dezert k odpolední kávě budete mít hotový raz dva.
Robot však jistě oceníte i při dalších příležitostech. Tento krasavec v barvě champagne nebo tmavě šedé umí také nakrájet zeleninu na tenké plátky a ozdobné vlnky, umlít maso a nasekat či rozmixovat potřebné suroviny. Práci – a hlavně ruce – vám tak bude šetřit celý rok, nejen když dozrají jablka.
Jablečný perník
- 200 g jablek (nahrubo nastrouhaných a zbavených vody)
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 250 ml mléka
- 150 ml oleje
- 2 lžíce kakaa
- kypřicí prášek do perníku
- 2 vejce
- máslo na vymazání
1. Troubu předehřejeme na 175 °C. Pekáček o rozměru 20 x 30 cm vymažeme máslem a vysypeme trochou polohrubé mouky.
2. Jablka oloupeme, vykrájíme jádřince a nahrubo nastrouháme. Poté z nich vymačkáme co nejvíce vody.
3. Ve větší míse smícháme obě mouky, cukr, mléko, olej, kakao, kypřicí prášek do perníku a obě vejce. Vše důkladně promícháme, aby vznikla hladká směs.
4. Přidáme jablka a opět promícháme. Takto připravené těsto nalijeme do pekáčku a dáme do trouby. Pečeme zhruba 45 minut. Zda je perník hotový, zkontrolujeme špejlí.
5. Perník před podáváním můžete ještě ozdobit polevou. Buď klasickou citrónovou, nebo jej pomažte marmeládou a polijte rozpuštěnou čokoládou.