Stěny sice vydrží, ale okna, podlahy, systém vytápění či střecha jednoho dne přestanou odpovídat nárokům moderní doby, stejně tak jako vašim potřebám. Vám tedy nebude zbývat nic jiného než se pustit do jejich renovace.

Ta ale něco stojí a často ne málo. Z toho důvodu je třeba se na takovou situaci připravit předem. Nikdy nevíte, jaká bude situace za pět nebo deset let, a spoléhat se na to, že na rekonstrukci dostanete půjčku, se nemusí vyplatit.

Spořit na rekonstrukci byste tedy měli ideálně začít co nejdříve.

Odkládat peníze v hotovosti je ale zastaralé a hlavně neziskové. Určitě se tedy vyplatí využít některou z možností, které vám pomohou vaše peníze zúročit. Jaké to jsou? To si povíme v dnešním článku.

Starý dobrý spořící účet

Spořící účty představují nejjednodušší a nejbezpečnější cestu, jak můžete začít šetřit peníze. Nejedná se o klasickou formu investice, což pro vás znamená jisté zúročení.

V případě potřeby navíc můžete mít peníze kdykoliv k dispozici. Prostředky, které na spořící účet uložíte, tak mohou sloužit i jako rezerva pro případ nouze.

Než si nějaký takový produkt zřídíte, je třeba provést pečlivé srovnání spořících účtů.

Při něm je třeba věnovat pozornost zejména výši úroku, která přímo určuje, kolik peněz za určitou dobu získáte – zpravidla ročně. Důležité jsou také poplatky za vedení účtu a další služby, které s ním přicházejí.

Rozhodně byste neměli zaplatit více, než za uložení peněz dostanete.

Na některé spořící účty se vztahují takzvaná pásma úročení, která znamenají, že se výše zhodnocení peněz odvíjí od toho, kolik na účet vložíte peněz – čím více, tím lépe.

Kromě toho se hodí předem zjistit, zda po vás banka bude požadovat nějaký minimální vklad nebo udržování určitého minimálního zůstatku. Takové podmínky by vás mohly svazovat a bránit vám v pohodlném využívání tohoto produktu.

Stavební spoření s jasným účelem

U nás v Česku patří stavební spoření mezi nejoblíbenější spořící produkty. Velmi často ho zakládají rodiče svým dětem, avšak není výjimkou ani u mladých či starších párů.

Důvodem velké obliby stavebního spoření je státní podpora. Na tu máte nárok v případě, že za daný rok vložíte do stavebního spoření alespoň 20 000 Kč. Výše příspěvku pak činí 10 % z ročních uspořených vkladů.

Stavební spoření je velmi podobný produkt jako spořící účet, ale s tím rozdílem, že z něj smíte čerpat peníze až po splnění určitých podmínek.

Ty pak můžete využít za účelem různých stavebních úprav a k nákupu nebo rekonstrukci nemovitosti – jako rezerva vám tedy neposlouží.

Spoření má velkou výhodu v míře zhodnocení vkladů. Při splnění určitých podmínek máte nárok také na zvýhodněnou sazbu na úvěr ze stavebního spoření.

Při využívání tohoto produktu musíte počítat s tím, že budete mít pevně stanovený minimální vklad, dobu spoření a požadovanou částku, které chcete dosáhnout.

Nabízí se i investiční příležitosti

Ke zhodnocení financí lze využít i různé investiční příležitosti. Banky vám zpravidla nabídnou podílové fondy, k dispozici však máte i peer-to-peer půjčky, dluhopisy, či startupy. Vše záleží na částce, kterou chcete investovat, a míře rizika, které jste ochotni podstoupit.

Ať už se svými financemi naložíte jakkoliv, vždy je zásadní dobře promýšlet každý krok a porovnávat jednotlivé možnosti. Pokud si sami nevíte rady, můžete využít rad profesionálů, kteří jsou v tomto oboru zběhlí.