1. Nošení nevhodně indikované ortézy

Nejčastější prvotní chybou je nevhodný výběr ortézy. Obraťte se vždy na odborníky, kteří vám poradí jak s výběrem, tak s nošením – jak správně nasazovat a sundávat ortézu a jak se ujistit, že vám dobře sedí.

2. Špatně zvolený stupeň podpory

  • Příliš vysoký stupeň podpory (či naprostá imobilizace) tam, kde to není nutné. Následně dochází k ochabování svalů, jenž by měly fungovat a pomáhat stabilizovat kloubní segment.
  • Příliš nízký stupeň podpory – například použití prosté bandáže u poranění vazů spojených s nestabilitou kolenního kloubu.

3. Nevhodná velikost ortézy nebo bandáže

Zkontrolujte tabulku velikostí, která je dodávána s ortézou.

  • Větší – nesedí, sklouzává, materiál se krčí. Hrozí malá komprese tkání a špatná funkce ortézy
  • Menší – tlačí, škrtí, materiál se poškozuje. Důsledkem může být zhoršení prokrvení končetiny a nepohodlí.

Při nošení je důležité, aby byla ortéza správně nasazena.

  • Volná ortéza – příliš volná klouže dolů a neposkytuje dostatečnou oporu.
  • Těsná ortéza – příliš těsná může přerušit krevní oběh či skřípnout nerv. To vede ke změně barvy, otoku nebo necitlivosti a brnění končetiny či jiné části těla.

Nesprávné umístění ortézy na končetinách – osa kloubu ortézy (kolenní, loketní) nesedí s osou pohybu kloubu končetiny. To způsobí, že klouže dolů. U kolenní ortézy tak hrozí eventuální nebezpečí zakopnutí.

4. Nevhodný typ ortézy

Existuje několik různých druhů zdravotních ortéz, včetně ortéz pro děti, které se používají pro různé účely.

  • Sportovní ortéza – nehodí se pro každodenní nošení.
  • Léčebná ortéza – během nošení při sportu dochází k rychlejšímu opotřebení.

Nenošení ortézy a řešení zdravotních potíží například tejpováním či návleky může mít negativní dopad na zdraví – zhoršení dynamiky chůze, degenerativní postižení chrupavky, osteoartróza.

5. Nevhodná doba nošení

Příliš dlouhé nošení ortézy může být kontraproduktivní. Může to způsobit oslabení svalů (atrofii) a deaktivaci okolních vazů, kloubů a svalů. Zejména pokud se denně neprovádí cvičení na posílení dané oblasti.

Mezi varovné příznaky příliš dlouhého nošení po 5–8 týdnech patří:

  • Zvýšený pocit slabosti nebo nestability při sundání ortézy.
  • Snížení funkční úrovně kloubu.
  • Zvýšená bolest kloubu bez ortézy.
  • Vyšší závislost na ortéze při každodenních činnostech.

Snížení zánětu po akutních zranění (akutním ústřelu krčním, bederní páteře) řešených krčním límcem či bederním pásem může trvat 1–3 týdny. Po utišení akutních obtíží by mělo dojít k pomalému snižování podpory – odstranění výztuží a zkrácení doby nošení.

6. Vysoká očekávání

Nošení ortézy není prospěšné a může vám uškodit, pokud se na ni příliš spoléháte jako na oporu. Abyste ji mohli účinně používat, zapojte se do cvičebního programu, který zlepší sílu a koordinaci zraněné oblasti. Ortéza je léčebná pomůcka na potíže. Myslete na aktivní přístup a pravidelné cvičení.

7. Špatné umístění čtyřbodové kolenní ortézy

Každý člověk je trochu jiný. Nezapomeňte si ortézu vyzkoušet. Informujte fyzioterapeuta nebo zdravotníka, pokud se vám zdá příliš těsná nebo příliš volná. Je nezbytné, aby vám kolenní ortéza správně seděla, a to z důvodu vaší bezpečnosti a normálního hojení kolene.

Kolenní ortézy a ortézy na zápěstí mohou mít dlahy – kovové výztuže. Tlak dlahy se dá stupňovat. Bývají tvarovatelné a přizpůsobíte je podle tvaru končetin a drobných anatomických abnormit.

Pokud máte jakékoliv otázky nebo obavy týkající se ortéz. Poraďte se s vaším lékařem, fyzioterapeutem nebo přímo s odborníky na ortézy.