Hamousův statek

Statek se nachází 7 km od Křivoklátu v obci Zbečno. Ze dřeva použitého při stavbě je patrné, že roubená selská usedlost zde stála již koncem 16. století. Statek byl obýván až do roku 1992, kdy ho odkoupil Památkový ústav Středních Čech. Posledním majitelům statku Františkovi Kučerovi a Václavovi Barchánkovi vděčíme za to, že na statku neprovedli žádné necitlivé modernizující kroky. Následně se zde tak mohla vybudovat muzejní expozice, která unikátním způsobem představuje život a tradice v naší historii. Chcete-li zde zažít něco neobyčejného, načasujte si návštěvu na některou sobotu, kdy se na statku peče tradičním způsobem chleba. Během předvánočních týdnů se zase můžete zúčastnit adventních prohlídek.

Skanzen Přerov nad Labem

Skanzen v Přerově nad Labem tvoří na čtyřicet objektů lidové architektury. Figuríny v interiérech chalup dokreslují život na polabské vesnici od poloviny 19. do poloviny 20. století. V současném skanzenu si prohlédnete několik chalup včetně takzvané staročeské chalupy, špýchary, stodoly, kapličku a další drobnou lidovou architekturu. Představovány jsou důležité i běžné chvíle v životě našich předků od domácího pečení a praní po vinařství a včelařství. Nejen v objektu bývalé panské bednárny, jejíž součástí je i stará vesnická škola, se pořádají výstavy s národopisnou tematikou a další akce, kterými skanzen často ožívá. Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem patří k nejstarším regionální muzeím v přírodě v Evropě a je vůbec nejstarším svého druhu u nás.

Muzeum lidových staveb v Kouřimi

Muzeum lidových staveb v Kouřimi je jediným nadregionálně zaměřeným skanzenem u nás. Objevíte stavitelské památky ze středních, východních i severních Čech z období od 17. do 19. století. V současné době je zpřístupněno čtrnáct větších obytných a hospodářských objektů a několik drobnějších památek z oblasti středních, východních a severních Čech, přičemž Středočeský kraj je zastoupen stavbami z Posázaví, Benešovska, Polabí, Podbrdska a povodí Berounky. Téměř všechny objekty jsou vybaveny interiérovými expozicemi přibližující návštěvníkům venkovský styl života století minulých. Například v rychtě z Bradlecké Lhoty je k vidění cenný soubor nábytku z přelomu 18. a 19. století a zajímavá je také rekonstrukce školní třídy z konce 19. století.

Skanzen Vysoký Chlumec

Muzeum vesnických staveb středního Povltaví se nachází v údolí potoka pod dominantou zámku ve Vysokém Chlumci u Sedlčan. V muzeu si prohlédnete nechráněné a zánikem ohrožené objekty ze Sedlčanska, jak obytné zemědělské usedlosti, tak drobné technické a sakrální stavby pocházející z 18. až 20. století. V muzejních sbírkách regionu se dochovaly předměty z vybavení venkovské domácnosti, lidový oděv, zemědělské a řemeslnické nástroje a náčiní i další předměty dokládající rolnické hospodářství. Při komentované prohlídce se návštěvníci dozvědí mnoho zajímavých informací v prostorném roubeném domě z Řikova, který byl do skanzenu přenesen roku 2020 a dnes je nejstarším obytným objektem v areálu.

Více na: www.strednicechy.cz

Projekt „Rozvoj produktu Střední Čechy královské“ byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.