Těsto jako od profíka  

Začněte tím, že si přesně odměříte všechny suroviny podle receptu. Mouku před použitím prosejte, protože se pak lépe spojí s dalšími ingrediencemi. Vejce by měla mít pokojovou teplotou, snáz se pak šlehají. Mouku přidávejte do ostatních surovin postupně, jemně ji vmíchejte. Díky tomu bude těsto krásně nadýchané.  

Želé jako od profíka 

Kolik toho víte o želé? Předtím než se pustíte do jeho přípravy, byste si měli prověřit své znalosti v našem krátkém kvízu.  

Co (ne)víte o želé?

Tipy, jak správně připravit želé  

Kvíz máte za sebou a teď vám nic nebrání, abyste se pustili do samotné přípravy želé. Pokud máte obavy, že je moc složitá, můžete být v klidu. Zvládnou ji opravdu i začátečníci a zároveň bude vypadat perfektně jako od cukráře.  

  1. Nejprve korpus potřete tenkou vrstvou krému nebo džemu, aby se zpevnil a sjednotil povrch dortu. Zakryjete tím jeho nedokonalosti a dort se bude lépe krájet.
  2. Uvařte želé třeba podle návodu Dr. Oetker, který najdete na obale a nechte ho chvíli odpočinout.
  3. Pokud vám želé těsně před použitím moc ztuhlo, krátce ho rozehřejte. Na náplň ho ale nalévejte vlažné, jinak se může náplň rozpustit.
  4. Nechte želé dostatečně dlouho ztuhnout, ideálně v lednici. Poté už stačí jen dort se želé rovnoměrně nakrájet.
  5. Pokud jste dodrželi všechny předchozí body, váš dort by měl vypadat opravdu famózně.

Želatina jako od profíka 

Želatina není želé. Jde o přírodní rozpustnou bílkovinu, která je živočišného původu. Želé musí projít varem, kdežto želatina naopak nesmí. Pokud vám v ledničce neztuhla ani po několika hodinách, nejspíš jste ji zahřáli na více než 90 stupňů Celsia.  

Tipy, jak správně připravit želatinu 

  1. Začněte podle návodu na obalu. Pokud si vyberete želatinu od Dr. Oetker, stačí pouze smíchat obsah sáčku se 4 polévkovými lžícemi vody a nechat zhruba 10 min nabobtnat.
  2. Pokud plánujete připravit dort s více vrstvami želatiny, nechte každou z nich pořádně vychladnout a ztuhnout.
  3. Dáte do želatiny ananas, kiwi nebo fíky? V tom případě ovoce mírně povařte, protože obsahuje enzymy, které potlačují želírování. Želatina by kvůli tomu nemusela dobře ztuhnout.
  4. Chcete obarvit želatinu bez použití barviva? Použijte ovocnou šťávu, džus nebo rozmixované ovoce v dané barvě, která by se vám líbila.

Recept na lahodný a jednoduchý jahodový dort se želé  

Teď už víte, jaké fígle použijete při pečení chutného dortu, který bude pastvou pro vaše oči. Stačí se už jen inspirovat následujícím receptem.  

Ingredience 

Na těsto: 

  • 100 g mouky polohrubé
  • 2 KL Kypřicího prášku do pečiva Dr. Oetker
  • 100 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker
  • 100 g másla nebo margarínu změklého
  • 3 vejce

Na krém:  

  • 1 balíček Naturamyl Puding vanilka příchuť Dr. Oetker
  • 400 ml mléka polotučného
  • 2 zarovnané PL cukru

Na náplň: 

  • 500 g jahod
  • 2 balíčky Dort-želé červeného Dr. Oetker
  • 500 ml vody
  • 3 PL cukru

Co ještě potřebujete? 

  • dortovou formu (Ø 26 cm)
  • elektrický ruční šlehač

Postup přípravy 

  1. Nejprve si připravte těsto. Smíchejte mouku s kypřícím práškem, cukrem, vanilínovým cukrem, máslem a vejci pomocí elektrického ručního šlehače. Těsto dejte do vymazané a moukou vysypané formy. Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba na 20 min. V elektrické troubě pečte na 180 °C a v horkovzdušné na 160 °C.
  2. Upečený korpus nechte vychladnout. Oddělte okraj formy. Položte na podnos a přiložte očištěný okraj formy.
  3. Uvařte puding podle návodu, ale pouze se 400 ml mléka a cukrem. Uvařený puding nechejte 15 minut vychladnout a poté rozetřete na celý korpus.
  4. Jahody nakrájejte na silnější podélné plátky a vyskládejte od středu dortu (tvořte kruhy z jahod). Dort-želé připravte s vodou a cukrem podle návodu na obale. Polijte jím jahody a nechejte ztuhnout. Poté uvolněte nožem okraj formy a sundejte ho z dortu.
  5. Přejeme dobrou chuť!