Stolní lampička musí pracovní prostor dobře osvítit

Pro soustředěnou a kvalitní práci s výsledkem je správné osvětlení nezbytné. Stolní lampička musí celou plochu pracovního stolu dobře osvítit, ideální je, když si můžete světlo nasměrovat přesně tam, kam potřebujete.

Víte, že i stolní lampa patří k základním svítidlům do domácnosti, stejně jako stropní a nástěnná světla?

Jak vybrat tu nejvhodnější lampu na stůl?

Stolní lampička musí svítit jasným světlem, které by vás nemělo oslňovat. Je také třeba jí vybrat vhodné místo. Víte, že leváci by ji měli postavit napravo od sebe, praváci zase nalevo?

Jakou funkci má lampička plnit?

Prvním krokem při výběru lampičky by mělo být rozhodnutí, jakou funkci bude lampička plnit. Má jít jen o dekoraci, chcete ji využít na ručním práce, čtení nebo třeba jakou slabou lampičku na noční stolek?

Podle účelu použití můžete vybírat mezi:

  • Dekorativní lampičkou, u které je důležitější styl než funkce.
  • Kancelářskou stolní lampičkou, která by měla osvítit celý pracovní stůl a pomoci vám se soustředit.
  • Univerzální lampičkou s teplejším světlem, která je ideální třeba na čtení nebo při posezení s přáteli.
  • Dětskou lampičkou v krásných barvách a možná i s nějakým tím pohádkovým hrdinou, která prozáří každý dětský pokoj.
  • Lampičkami na noční stolek nebo lampiček, které připevníte třeba na čelo postele.

Na materiálu lampičky záleží

Nejčastěji se u stolních lampiček setkáte s kovem, který není náročný na údržbu, je odolný a hodí se skoro do každého interiéru. Na někoho ale může působit chladným dojmem, takže dá přednost přírodnímu materiálu, třeba dřevu. Když přijde na stínidla, můžete se setkat s těmi papírovými, která ale obvykle moc nevydrží, látkovými, plastovými, kovovými a skleněnými.

Nepodceňujte ani vzhled

I stolní lampička musí ladit s ostatním vybavením interiéru. Její vzhled by měl korespondovat se stylem, který doma převládá.

Dobře vyberte žárovku

Při výběru světla je důležité zaměřit se i na světlené zdroje a žárovky. U stolních lampiček jsou oblíbené LED zdroje, mnohdy integrované do lampičky, což je úsporné řešení s dlouhou životností. Zajímat byste se měli i o svítivost udávanou v lumenech, která by se měla pohybovat v rozmezí 300–400 lumenů.

Náš tip: Když se rozhodnete pro lampičku s žárovkami, zajímejte se o jejich patici. Je šroubovací, kolíčková nebo bajonetová? A jaký je její průměr?

Jaké funkce se ještě mohou hodit?

I u lampičky oceníte možnost nastavit si intenzitu světla díky stmívači, dotykové ovládání, dálkové ovládání nebo nastavení směru i výšky svítidla.

Víte, že ideální lampička na stůl má i nastavitelná ramena, díky kterým kužel světla nasměrujete tam, kam potřebujete?