Naštěstí existují snadná a účinná řešení, která nejsou nijak finančně náročná. Doslova pár centimetrů předsazené sádrokartonové stěny dokáže divy. Normou udávaná hodnota zvukové neprůzvučnosti u mezibytových příček je 53 dB a u příček v rámci jednoho bytu 42 dB. Pokud si však představíte, že běžný hovor dosahuje hodnot cca 50 - 60 dB, není těžké odhadnout, že stěna splňující normu nás před slabšími zvuky ochrání, už ale ne před rámusem hlučnějších spotřebičů, hlasitěji puštěnou televizí, nemluvě o štěkotu páníčkem opuštěného psa. Okolní hluk nás může trápit zejména v noci, kdy jsme vůči němu vnímavější a dá se říci i zranitelnější.

Modrá stěna oslní výkonem i cenou

Kvalitní zvukovou izolaci a na míru navržené akustické řešení nabízí například společnost Knauf, která je naším předním výrobcem sádrokartonových produktů a speciálních akustických desek. V portfoliu značky naleznete celou řadu konstrukčních prvků a systémů, které zlepšují akustický komfort v moderním interiéru. Aktuální novinkou v sortimentu výrobce je modrá akustická sádrokartonová deska BLUE AKUSTIK, jejíž hlukový útlum v některých konstrukčních řešení činí až 73 dB. Vhodné dimenzovaní předsazené stěny z modrých desek BLUE AKUSTIK dokáže účinně pohltit hluk z většiny běžného domácího provozu z interiéru k sousedním bytovým jednotkám a naopak. Pro představu, běžná pórobetonová příčka o tloušťce 17,5 cm absorbuje pouhých cca 38 dB zvuku. Pokud přidáte 65 mm předsazené stěny na bázi desek Knauf Blue Akustik, zlepšíte neprůzvučnost původní stěny až o cca 20 dB. Přidáním ještě jedné vrstvy modré desky zlepšíte zvukovou neprůzvučnost o další pár dB.

Stěna na principu tlumiče u aut

Samotné desky BLUE AKUSTIK mají tloušťku 1,25 cm. Nejčastěji se používají ve formě sendviče, kdy se mezi dvě desky, případně původní stěnu a předsazenou sádrokartonovou stěnu, vkládá profil a izolace. Sádrokarton společně s minerální izolací představuje pružnou konstrukci, která funguje podobně jako tlumiče u aut – akustickou energii pohltí, resp. vybije v neznatelných kmitech. Výsledná hodnota akustického útlumu pak záleží na tloušťce příčky, resp. celého sendviče. Např. Sárdrokartonová příčka o síle 20,5 cm má útlum 71 dB. Pro ilustraci stěna z pevných materiálů musí být cca 2x tak široká pro stejný zvukový útlum. Takto dimenzované příčky se považují za ideální pro klidové zóny v interiéru (ložnice apod.). Předsazená stěna se využívá pro zlepšení hodnot stávajících stěn a jak již bylo výše řečeno, již pár centimetrů dokáže výrazně zlepšit podmínky pro život.

Cihla versus sádrokarton

Sádrokartonové stěny jsou výhodné i z jiných důvodů, než jen kvůli jejich vynikajícím zvukově izolačním vlastnostem. Oproti klasickému zdivu je výhodou montovaných příček nízká hmotnost (výsledná stěna může být až 5krát lehčí, než vyzděná příčka o stejné tloušťce), snadná montáž bez mokrých procesů, vysoká požární odolnost, ale také variabilita řešení. Akustický komfort můžete zlepšit o pár centimetrů větší tloušťkou stěny nebo použitým typem akustické desky: Špičkovými parametry disponuje z portfolia značky Knauf akustická deska Knauf Silentboard s útlumem až 76 dB. Druhou nejlepší v řadě je Knauf Diamant, která kromě skvělých akustických vlastností (hlukový útlum až 74 dB) nabízí také vysokou pevnost a tuhost, tvrdost povrchu a odolnost vůči požáru. Pro splnění standardních akustických požadavků za nejpříznivější cenu se naopak hodí červená deska Knauf RED Piano. Parametry nové modré desky BLUE AKUSTIK se z pohledu zvukového útlumu pohybují mezi DIAMANTEM A RED Pianem a tento výrobek se tak chlubí nejlepším poměrem cena/výkon.