Výhody pěstování v textilu

V textilním květináči rostlina tvoří bohatý kořenový systém. Zvládne tak efektivně využít vodu a dodávané živiny, což má zásadní vliv na její vitalitu, velikost i výslednou úrodu. Pokud kořen dosáhne vnější stěny květináče, respektive vzduchu, nestočí svůj růst ke dnu, jako je tomu v běžných květináčích, kde se následně tvoří hustý kulatý pletenec kořenů. Místo toho reaguje rozvětvením jemných kořenových vlásků, a tím tvorbou nových kořenových špiček v celém objemu květináče, kterými se právě živiny do rostliny vstřebávají. Kořenový systém tak lépe využívá celou kapacitu květináče a rostlinu není nutné tak často přesazovat.

Textilní květináče se skvěle hodí také pro pěstování sezónních plodin, protože je lze sterilizovat a opakovaně používat. Nespornou výhodou je také jejich skladnost, ať už se jedná o 4 litrové nebo 50 litrové varianty. Lze je využít jak na vnitřní, tak venkovní pěstování na terase, balkonu nebo zahradě. Mají totiž skvělé termoregulační vlastnosti, takže nedochází na slunci k přehřívání substrátu, jako je tomu u plastových květináčů.


Další variantou běžného hranatého nebo kulatého textilního květináče, jsou vertikální květináče se samostatnými kapsami. Jedná se o skvělou variantu pro pěstitele, kteří zápasí s místem, ať už doma nebo na zahradě.


Péče o rostlinu - rozdíly v zálivce

Při používání textilních květináčů na pěstování rostlin jsou dvě odlišnosti, na které je potřeba myslet. Kořenový systém je hustě rozprostřen v celém objemu květináče, takže musíme zalévat celý povrch substrátu, nejen část u stonku, kde voda víceméně proteče kolmo na dno.

Vzhledem k tomu, že je textilní květináč propustný a “dýchá”, vyžadují rostliny zpravidla častější zálivku, než je tomu u plastových květináčů. Na druhou stranu je zde menší riziko přelití, jelikož rozvětvené kořeny spotřebují více vody a ta přebytečná zůstane v podmisce, kterou můžeme případně vylít.


Přestože se jedná o novinku posledních let, nemusíte se u textilních květináčů obávat vysoké vstupní investice, ty nejmenší se prodávají již od 40 Kč.


Více informací a další vychytávky pro pěstování doma i venku najdete na Higarden.cz