Fenomén chytré domácnosti si postupně získává své místo v českých domácnostech. Jako samozřejmost již bereme automatické vytápění, detekci pohybu nebo zavlažování. Chytré domácnosti od společnosti Smarteon počítají i s umělým osvětlením, které v průběhu dne mění svou intenzitu, aby napodobilo intenzitu slunečního záření, na kterou se naše biorytmy tisíce let přizpůsobovaly.

Intenzita světla ovlivňuje lidské hormony

Zejména v centrech rušných měst a průmyslových oblastech dochází k narušení našich přirozených biorytmů. Světla zde svítí buď jasně bíle nebo vůbec. V přírodě je přitom přirozená celá paleta odstínů. Ráno a večer hraje slunce „teplejšími“ barvami, jako je žlutá nebo červená. Odpoledne dominují „chladnější“ barvy (bílá až modrá). Samozřejmě mluvíme o tzv. barevné teplotě světla, která se měří v kelvinech. Podle toho, jakému světlu je lidské tělo vystaveno, se utváří hormony. Chladné barvy podporují výrobu aktivního serotoninu, který lidskému tělu brání naplno přepnout do klidového režimu. Oproti tomu teplejší barvy podporují produkci melatoninu, který nám pomáhá odpočívat.

Chytrá domácnost si osvětlení řídí sama

Jak již bylo zmíněno, skutečně chytrá domácnost je nastavena tak, aby spoustu jednoduchých opakujících se procesů zvládala sama. Stejně tak je tomu i s osvětlením. Chytrá domácnost od Smarteonu nastaví osvětlení tak, aby se intenzita měnila podle toho, jestli potřebujeme spíše probudit nebo uklidnit. Patří sem i slabě svítící diody, když v noci potřebujeme na toaletu nebo pro pití. Pohodlně splní svůj účel, ale nerozhodí náš biorytmus, takže snadno opět usneme. Dostatečný a klidný spánek má přitom nepopiratelný vliv na naše psychické i fyzické zdraví. V průběhu spánku dochází k odplavení toxinů z mozku, snižuje riziko vysokého krevního tlaku nebo obezity. Chytrá světla ve spojení s dalšími funkcemi smart homu jako je hlídání tepelných cyklů nebo pravidelné větrání ke kvalitnímu spánku přispívají.

Zajímá vás, jak chytrá domácnost funguje v praxi? Navštivte Smart Home Atelier společnosti Smarteon v Centru bydlení a designu Kaštanová, kde máte možnost vyzkoušet si chytrou domácnost na vlastní kůži.