Na hlavní expozici, jež nese název „… v říši ovoce a zeleniny“, se v pavilonu A již tradičně podílí Zelinářská unie Čech a Moravy, Ovocnářská unie Moravy a Slezska a také Školkařský svaz Ovocnářské unie České republiky.

„Podzimní etapa Flory Olomouc - Hortikomplex coby tradiční přehlídka zemědělských výpěstků poskytne prostor pro prezentaci českých a moravských producentů ovoce a zeleniny,“ uvedla Eva Fuglíčková, předsedkyně představenstva Výstaviště Flora Olomouc.

To se letos tematickým laděním podzimní etapy připojilo k celosvětové iniciativě Organizace spojených národů (OSN), jejíž Valné shromáždění vyhlásilo rok 2021 jako Mezinárodní rok ovoce a zeleniny.

Vlastní expozici pro podzimní etapu připravuje i Český zahrádkářský svaz. Letos je nazvaná „U nás v sadu“. Její součástí bude v přízemí přístavby pavilonu A kromě inspirativních expozic třinácti územních organizací ČZS také oblíbená pěstitelská poradna a prezentace starých odrůd ovoce. Chybět nebude ani hojně navštěvované posezení u vína.

Zahradnické trhy i festival gastronomie Olima s hvězdami české cukrařiny

Součástí podzimní etapy Flory Olomouc jsou i oblíbené Zahradnické trhy s bohatou nabídkou výpěstků, nářadí pro kutily a zahradnických či domácích potřeb.

Na programu ani letos nechybí festival gastronomie a nápojů Olima, na který se návštěvníci mohou těšit na galerii pavilonu A a v pavilonu E.

V jeho rámci se uskuteční soutěž kuchařů a cukrářů Olima Cup, mezinárodní Grand Prix ovocných destilátů Flora košt či soutěžní klání o nejlepší marmeládu Flora džem. Návštěvníci se budou moci zúčastnit i slavnostního vyhlášení letošních držitelů certifikátu Regionální potravina Olomouckého kraje.

Účast na festivalu Olima přislíbily hvězdy české gastronomie. Významný cukrář Josef Maršálek známý z pořadu Peče celá země a také vítězka první řady této soutěže Petra Burianová. Oba cukráři navíc návštěvníky potěší autogramiádou přinesených knih, a to v sobotu 16. října od 13 do 15 hodin.

Své místo v programu podzimní etapy výstavy Flora Olomouc má tradiční Dýňodlabání - soutěž pro žáky základních škol Olomouckého kraje ve vyřezávání dýní. Uskuteční se na venkovní scéně Samba ve Smetanových sadech naproti Palmovému skleníku. Výtvory soutěžících budou poté vystaveny v části pavilonu G.

Galerii pavilonu A pak obohatí prezentace středních odborných škol Olomouckého kraje, lidé zde najdou také mykologickou poradnu a expozici podzimních hub.

V pavilonu H bude připravena prezentace včelařských potřeb a včelích produktů Hanácká včela. Návštěvníci se zde mohou těšit i na zajímavé přednášky, workshopy a program pro děti.

V oranžerii mohou lidé navštívit výstavu Nadace Partnerství Strom roku - Stromy s nejsilnějším příběhem 2019 - 2021. Další výstava s názvem České zahradní umění renesance a baroka v kontextu evropského vývoje (1550-1720) pak bude k vidění venku u oranžerie v části parku zvané platanový bosket.

Pestrý doprovodný program je naplánovaný i na podiu v pavilonu A. Půjde o atraktivní floristické show v podání předních českých floristů, floristickou soutěž ČZS či přednášky zaměřené na pěstování ovoce a zeleniny a také na mykologii.

Na další populárně-naučné workshopy a přednášky se návštěvníci podzimní etapy mohou spolu s hudebním a zábavným programem těšit na venkovní scéně Samba ve Smetanových sadech naproti Palmovému skleníku (vedle platanového bosketu).

Podzimní Flora Olomouc - Hortikomplex se uskuteční od čtvrtku 14. do neděle 17. října na olomouckém Výstavišti Flora. Jeho brány se návštěvníkům otevřou vždy v 9 hodin ráno. Ve čtvrtek, v pátek a v sobotu se uzavřou v 17 hodin, v neděli již v 16 hodin.

Rozkvetlé památky 2021 - jedinečná floristická aranžmá ve čtyřech chrámech

V souvislosti s podzimní etapou Výstaviště Flora Olomouc ve spolupráci s předními českými floristy pořádá od 14. do 29. října akci Rozkvetlé památky - přehlídku jedinečných květinových aranžmá nainstalovaných v olomouckých sakrálních památkách.

Letos tak budou ukázky floristického umění k vidění v těchto kostelech: Husův sbor (ulice U Husova sboru), sv. Mořice (ulice 8. května), Neposkvrněného početí Panny Marie (ulice Slovenská - Dominikáni) a Panny Marie Sněžné (ulice Denisova).

ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ EXPOZIC Flora Olomouc - Hortikomplex 2021:

Pavilon A: … v říši ovoce a zeleniny - hlavní expozice
Pavilon A přístavba (přízemí): U nás v sadu - expozice ČZS
Pavilon A galerie + pavilon E: Olima 2021 (Olima Cup, Flora košt, Flora džem)
Oranžerie: Stromy s nejsilnějším příběhem 2019-2021 - výstava Nadace Partnerství
Pavilon H: Hanácká včela - prezentace včelařských potřeb a včelích produktů
Pavilon G: expozice Dýňodlabání
venkovní scéna Samba: Dýňodlabání, workshopy, hudební a zábavný program
venkovní plochy výstaviště a pavilon G: podzimní Zahradnické trhy

SOUHRNNÉ INFORMACE:
Flora Olomouc - podzimní etapa
Termín: čtvrtek 14. až neděle 17. října 2021
Místo: Výstaviště Flora Olomouc
Čas konání: čtvrtek - sobota 9:00 - 17:00, neděle 9:00 - 16:00
Základní vstupné: online 140,- Kč; na místě v době konání výstavy 160,- Kč
Prodej vstupenek: https://bit.ly/Vstupné
Aktuální informace: www.flora-ol.cz
FB událost: https://bit.ly/3kNeT8p