„Josífek Ševcovic“ z domku č. 15

Narozeniny Josefa Lady si můžete připomenout 17. prosince. Narodil se jako čtvrté dítě do skromných ševcovských poměrů v roce 1887 v Hrusicích, malé vesničce v Posázaví. „Rodina bydlela v domku o jediné obytné místnosti, která byla zároveň kuchyní, obývacím pokojem, ložnicí a v zimě bývala i chlévem. Místnost neměla pevnou podlahu, ale jen udusanou hlínu, a malý Josef v nejranějším dětství trávíval většinu času na peci, kde spával, hrál si a jen o kousek výš u komína měl později také první malou knihovnu naplněnou starými kalendáři a sešity,“ uvádějí autoři Jiří Olič a Lev Pavluch v knize Lada, monografii, která přináší rozsáhlý vhled do umělcova života a téměř tisícovku barevných reprodukcí děl, která představují jedinečný fenomén v dějinách českého výtvarného umění i literatury. Josef Lada s nadšením kreslil již od dětství. Pro radost a pobavení, nejprve svých vrstevníků, později nás všech. Obrazy vnímal jako něco magického. Sám ve svém díle nebyl realista, nekreslil podle modelu, ačkoli v jeho paměti zůstala rodná ves, umělcovu ruku vedly vlastní představy a fantazie. Kresby se tak staly něčím mimořádnějším, než všední realita. Imaginárním. Nadčasovým. Možná i proto jsou Ladova díla, napříč jednotlivými etapami jeho tvorby, blízká a srozumitelná i současné generaci, která je zahlcená vizuálními vjemy.

Textilní doplněk jako umělecký solitér

Limitovaná edice pěti dekoračních povlaků se zimními motivy kreseb Josefa Lady, které do českých domovů přinášejí tu pravou vánoční poetiku, se může stát unikátním praktickým solitérem v interiéru, ale také originální dárkem. Například vánočním, chcete-li. „Máme velkou radost z toho, že od letošního podzimu můžeme zákazníkům a zákaznicím nabídnout produkt, který je zároveň i naší srdcovou záležitostí. Ohlasy na povlaky s motivy kreseb Josefa Lady jsou velice pozitivní. Další novinky na sebe nenechají dlouho čekat,“ prozrazuje s úsměvem Alena Samková, ředitelka společnosti Matějovský, tradičního českého výrobce ložního povlečení a bytového textilu. Na povlacích z 100% bavlny ožily půvabné, typicky černou barvou konturované, zimní ladovské scenérie. „Nejmodernější digitální tisková technologie nám umožnila vyrobit dekorační povlaky o velikosti 33/50 centimetrů, které vynikají nádhernými barvami a precizními detaily. V nabídce samozřejmě nechybí ani náplň odpovídajícího rozměru,“ dodává Alena Samková.

Ladovská zima jak se patří

Názvy obrazů, respektive bavlněných povlaků, bez výhrad korespondují s motivy mistrovských kreseb. Dětské hry v zimě podle Josefa Lady? Bohatá sněhová nadílka, alespoň po kolena, ze které se raduje plná náves dětí – sáňkujících, stavějících sněhuláka. Jiné se koulují, další neúnavně táhnou dřevěné sáňky až nahoru ke kostelu. Nechybí ani veselý psí kamarád.

Vesnice už se ponořila do klidného spánku, na návsi nuž můžete spatřit pouze ponocného v teplém kabátě. Troubí na roh, věrný pes ho doprovází, jako pokaždé, v každou hodinu. Zasněžené staročeské panorama s oblohou osvícenou záplavou hvězd – Ponocný se psem.

Už je pozdní odpoledne, pomalu se stmívá, v kamnech vesnických stavení plápolá oheň, ale malí školáci neodolali třpytivé sněhové nadílce a vydali se sáňkovat. Ještě než náves prozáří měsíční světlo. Kdopak asi jsou, ty sáňkující děti?

Sněhulák na návsi. A také děti. Právě sněhuláka dostavěly, už jen připevnit větvičku, kterou bude svírat v ledovém úchopu. A pak už se jen zachumlat do duchen na peci.

Celá vesnice už spí. Jen v jedné chaloupce se svítí? Čerstvě vyhrnutá cesta do rána, podle množství třpytivých vloček snášejících se z nebe, zřejmě opět zapadá sněhovou pokrývkou. Uklidňující ticho. Zimní večer.

„Krásné, hned mi naskočilo dětství. Máme doma stejný obraz, jako je jeden z polštářků.“ „Krásné. Jako z Ladových motivů jsem na povlečení unešená také z motivů od Blanky Matragi,“ dělí se o své dojmy na sociální síti zákaznice Dana a Olga.

Co v obrazech Josefa Lady spatřujete vy?