Kde se vzala prezidentská bábovka

Historie této pochoutky je tak trochu zahalena tajemstvím. Někdo ji nazývá „Masarykova“ a má za to, že je pojmenovaná po Tomáši G. Masarykovi, kterému ji pekla maminka. Jestli to tak ale opravdu bylo, to už se asi nedozvíme. Jiná verze říká, že přívlastek „prezidentská“ má proto, že vyžaduje kvalitní a dražší suroviny, a je tedy sváteční a peče se spíše při výjimečných příležitostech. Pravda je, že kousek této dobroty může mít i okolo 500 kalorií, což je zhruba čtvrtina toho, co bychom měli za den sníst. Takže by opravdu měla být spíše svátečním potěšením.

Recept na prezidentskou bábovku

Pamatujte, že čím kvalitnější budou vstupní ingredience, tím chutnější bude i výsledek. Nešetřete proto na másle a vejcích – ta by měla být ideálně v biokvalitě. Také je dobré tyto dvě ingredience a smetanu vyndat hodinu až dvě před přípravou z lednice, aby klesly na pokojovou teplotu.

Co budete potřebovat na vláčnou prezidentskou bábovku:

  • 6 vajec
  • 250 g másla
  • 200 g cukru krystal
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g čokolády
  • 100 g vlašských ořechů
  • Kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
  • 4 lžíce rumu (volitelné)

Postup je následující:

Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Vezmeme si vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Když mísu otočíme, sníh by v ní měl držet.
Máslo (které by mělo být změklé) utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme žloutky a směs vyšleháme do pěny.
Do žloutkovo-máslové směsi postupně vařečkou zapracováváme prášek do pečiva, mouku a šlehačku. Dále ořechy s čokoládou, které jsme si nasekali na malé kousky. Přidáme i nastrouhanou kúru z citronu a rum, chceme-li.
Nakonec do směsi opatrně vmícháme sníh. Pracujeme tak, aby ve sněhu zůstal vzduch a umíchaná směs byla nadýchaná.
Těsto vlijeme do bábovkové formy a pečeme zhruba hodinu. Propečenost zkontrolujeme špejlí. Bábovku po vytažení necháme vychladnout, pak teprve vyklopíme z formy a krájíme.

4 tipy, jak si pečení zjednodušit

  1. Forma na bábovkuRecept se hodí pro klasické i moderní bábovkové formy. Jen je třeba se tomu přizpůsobit: pokud máte kovovou formu, doporučujeme ji předem vymazat tukem a vysypat strouhankou či kokosem. U silikonové to není potřeba.
  2. Kuchyňský robotVlastníte-li tohoto všestranného kuchyňského pomocníka, pak si můžete přípravu těsta značně ulehčit. Sníh za vás vyšlehá robot – a stejně tak pak hnětačem spojí všechny další ingredience v kompaktní těsto.
  3. Jde to i bez sněhuNeměli bychom to říkat, ale pokud se vám nechce šlehat sníh, nemusíte. Bábovka sice nebude tak nadýchaná, nicméně bude skoro tak dobrá. Jednoduše vynechte krok jedna a začnete v druhém kroku šlehat celá vejce.
  4. Horkovzdušná troubaBábovku můžete dát péct na horkovzduch, pokud ho máte – jednak se tímto režimem dá ušetřit údajně až třetina energie a zadruhé se vám o něco zkrátí doba pečení, což se může hodit lidem v kalupu.