Víte, že rostliny si umí vytvořit svoji strategii, jak se ochránit? Vytvoří si látky, které choroby i škůdce zabrzdí v jejich šíření. Tyto tzv. botanické pesticidy jsou přitom bezpečné pro člověka i užitečné organismy, nedojde ke vzniku rezistence a snadně se s nimi pracuje – nemusíme se obávat, že při neopatrné manipulaci dojde ke zdravotním problémům nebo že aplikací negativně ovlivníme přírodu i organismy kolem nás.

Vývoj těchto českých výrobků běží již několik let v rámci spolupráce AGRO CS a VÚRV pod vedením Dr. Romana Pavely. Na trh jsou uváděny pod značkou Agro NATURA a skvěle doplňují přírodní řadu substrátů a hnojiv.

První vlaštovkou nejedovatého řešení v péči o rostliny byl Rock Effect (2010) - výrobek na bázi pongamového oleje ze semen indického stromu Pongamia pinnata (kaleda lysá). Používá se proti savým škůdcům (např. mšicím, molicím, sviluškám či třásněnkám) a proti houbovým chorobám (padlí na angreštu a rybízu či plísni šedé na révě). Protipožerový efekt dokonce způsobí, že rostliny škůdcům ani nechutnají. Přípravek uplatníte do jádrovin a peckovin, angreštu a rybízu, zeleniny (rajčat, okurek, paprik) okrasných rostlin či jehličnanů a révy. Důkazem jeho přírodnosti je nulová ochranná lhůta.

Hitem letošního roku bude Bylinková směs na plísně, další český patent založený na nově objeveném synergickém účinku mletého hřebíčku a skořice. Bylinky jsou naplněné do čajových sáčků. Louhováním ve vodě si připravíte postřik, který bude mít účinek na pravé plísně (plíseň bramborovou, okurkovou, cibulovou apod.) a bude také odpuzovat škůdce (svilušky, mšice nebo molice). K louhování můžete využít kbelíček, ve kterém se voňavé čajíčky prodávají.

Je neuvěřitelné, co ta příroda umí, viďte!

Agro NATURA nám nabízí možnost vrátit přírodě to, co jsme jí už dávno dávat přestali. Život s NATUROU nám přináší pocit harmonie a souladu s přírodou, pocit bezpečí pro naši rodinu i domácí mazlíčky. Je to povznášející sedět na voňavé zahradě a odpočívat, naložit si na talíř jídlo, jehož základem jsou vlastní suroviny z biozahrádky a vědět, že jste součástí něčeho většího. Při tom není třeba vynaložit větší úsilí - stačí jen pěstovat bez chemie a dodržovat jednoduchá ekologická pravidla.