Pavel Poděbradský, specialista na lité podlahy, říká, že „když někdo řeší ve svém domě podlahové topení, tak je pro něj důležitá především podlaha“. Podlahové topení je typem nízkoteplotního vytápění. Což je dnes standard v nízkoenergetických úsporných stavbách. Podlahové topení je rovněž cestou ke zdravějšímu bydlení. Snižuje totiž proudění vzduchu v místnosti, a tudíž i prašnost. Sálavá teplota, kterou podlahové vytápění nabízí, je považována za nejzdravější. Vzhledem k nízké teplotě topení nedochází ani k nadměrnému vysušování vzduchu a bývá zachována optimální vlhkost mezi 45 a 55 %.

Co čekat od podlahového vytápění?

Teplota podlahy od 22 do 25 °C vytopí místnost na 21 až 22 °C, což je považováno za zdravý standard. Větší teplota se využívá pouze v koupelnách, Zde se teplotou podlahy 35 °C dosáhne teplota vzduchu až 29 °C.

Abychom dosáhli optimální funkčnosti podlahového vytápění, potřebuje správnou podlahu

Málokdo ví, že betonové podlahy nejsou pro podlahové vytápění zcela ideální. Řešením jsou lité podlahy – konkrétně anhydritové podlahy. Ty eliminují nevýhody betonu, včetně jeho sklonu k praskání.

Lité anhydritové podlahy, či anhydritové potěry, nabízí oproti betonovým podlahám řadu výhod. „Anhydritový potěr má až o 15 % lepší tepelnou vodivost ve srovnání s betonem“, říká Pavel Poděbradský ze společnosti AXXA. Díky tomu dokážete eliminovat nevýhodu podlahového topení. Tou je především pomalá odezva čili delší ohřívání místnosti na požadovanou teplotu. Dochází k rychlejšímu zahřátí podlahy i odevzdání tepla do okolí, šetří se též energie na vytápění.

Anhydritová podlaha nabízí i další výhody

Anhydritové podlahy skvěle tlumí hluk. Jsou tedy ideální zejména do všech vyšších pater, kde se snažíme eliminovat kročejový hluk. Snazší je též pokládka, protože anhydritová podlaha je pochozí již po 24 hodinách a po sedmi dnech je možné začít pod podlahou topit. Rychleschnoucí vlastnosti jsou dané typem podlahy a nezvyšují cenu pokládky, jak je tomu u betonových podlah, kdy si za rychleschnoucí varianty dost připlatíme. Mnohé možná překvapí, že cena anhydritové podlahy je nižší než té betonové. Snad jedinou nevýhodou bude, že nejde o podlahy pro českého kutila, protože je nutné nechat si tento typ podlahy profesionálně aplikovat. Podlaha též hůře odolává trvalé vodě, při čemž by však došlo k degradaci celé stavby. Navíc vysušením nabude anhydritová podlaha opět standardní pevnost.

Pro moderní novostavby a rekonstrukce se staly anhydritové podlahy standardem

Nejenže jsou ideální volbou pro podlahové vytápění. Anhydritový potěr má samonivelační schopnost, nemusíte podlahu pracně dorovnávat jako u běžného betonu. Šetří energii, tlumí hluk a rychle vytvrzuje. Jde navíc o levné řešení podlahy. Hodí se jako základ pro pokládku širokého spektra podlahových krytin – pod keramickou dlažbu, kamennou dlažbu, vinyl, PVC, pod plovoucí podlahy, a to ze dřeva i laminátové. Výhodou anhydritové podlahy je, že nepraská. To bývá problém využití betonových podlah pod keramikou dlažbu. Praskání betonu ničí současně keramickou dlažbu.