Maso a zelenina je základ

Sezóna grilování je v plném proudu a s tím je spojen výběr kvalitního masa. V Kraji blanických rytířů v obci Kondrac nedaleko Vlašimi vědí jak na to. Podblanické maso-uzeniny mají více než stoletou tradici. Jejich suroviny se vyznačují kvalitou, poctivostí, čerstvostí a vynikající chutí. Kromě širokého výběru masa zde můžete pořídit například tlačenku, uzený bok s kostí, špekáčky nebo blanickou paštiku. Pro zeleninu a ovoce se pak můžete zastavit v Polabí (Kolínsko, Poděbradsko a Nymbursko), jedná se o velmi úrodnou oblast.

Osvěžení v pivovarech

Nedaleko Kutné Hory se nachází Přátelský pivovar Malešov. V roce 2002 se skupina přátel rozhodla zrekonstruovat rozpadající se středověkou tvrz Malešov a následně oživit prastarý pivovar, kde se pivo vařilo již v polovině 16. století. Navazuje se tak na více než čtyřsetletou tradici pivovarnictví. V pivovaru se vaří původní metodou bez filtrace a pasterizace, používají se jen původní pivovarské ingredience.

Za návštěvu stojí také Zámecký pivovar Zbraslavice, leží mezi Kutnou Horou a Zručí nad Sázavou. Kořeny pivovarnictví sahají rovněž až do 16. století. Ve stálém sortimentu pivovaru je světlé výčepní pivo Markold 10°, světlý ležák Hubert 12° a tmavý ležák Permoník 12°, ochutnat můžete také sezónní speciál dle aktuální nabídky.

Pro milovníky vína

Kdo má rád dobrou sklenku vína, měl by se zastavit v Kutné hoře. Místní Vinné sklepy Kutná Hora jsou rodinnou společností, která si dala za cíl obnovit slávu a dlouholetou tradici pěstování révy na Kutnohorsku. Vždyť první písemná zmínka o zdejším vinařství se nachází v Kosmově kronice již z roku 1101. V Kutné Hoře a okolí se pěstuje réva na 52 ha vinohradů na tratích U Všech svatých, Pod Barborou, U Kapličky, Na Borku a Na Příčce. Vína z této oblasti vynikají svou mineralitou a kořenitostí, která pramení z kamenitého či štěrkopísčitého podloží bohatého na minerální složky. Nejvíce se zde daří odrůdám Müller Thurgau, Chardonnay, Rulandské šedé a Tramín červený, z modrých odrůd Svatovavřineckému a Rulandskému modrému.

Projekt „Rozvoj produktu Střední Čechy královské“ byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.