Pokud milujete Řecko a místní tzatziki, oblíbíte si nepochybně i bulharský tarator. Lze ho připravit „suchý“, tedy v podobě salátu nebo jako osvěžující polévku ideální v horkých letních dnech.

Suroviny

  • 2 ks salátové okurky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • kopr
  • 1 kelímek jogurtu (či zakysané smetany, kefíru)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • vlašské ořechy
  • případně lze přidat ocet, mléko, vodu nebo led

Postup

  1. Okurky umyjeme, můžeme je oloupat, ale nemusíme, záleží, jak je máme rádi. Následně je nastrouháme nahrubo, osolíme a necháme pustit šťávu.
  2. Mezitím si oloupeme a utřeme česnek. Kopr nasekáme najemno a ořechy nalámeme nebo nasekáme na menší kousky. Vše přisypeme k okurkám.
  3. Přidáme jogurt a olej. Pokud máme tarator příliš hustý, můžeme přidat mléko nebo vodu. Nakonec dochutíme solí, pepřem, případně octem.
  4. Podáváme vychlazené nebo s kostkami ledu.

Pokud chcete vyzkoušet další recepty bulharské kuchyně, můžete vyzkoušet bulharský koláč se sýrem, nebo oblíbený šopský salát.

Pokud chcete tradiční kuchyni vyzkoušet přímo na místě, můžete se jednoduše vydat na zájezd do Bulharska s CK Blue Style do destinací Varna a Burgas.