Pokud si u mrkváče ještě před ochutnáním něco zamilujete, pak je to jeho nenáročnost. K receptu na mrkvový dort totiž potřebujete jen dortovou formu na pečení a mixér na vyšlehání krému. Všechny suroviny stačí jen promíchat, těsto nalít do formy a upéct. Jakmile korpus vychladne, potřete ho krémem, který korpus zjemní a ještě více zvláční. A máte v podstatě hotovo.
Recept na nejlepší mrkvový dort po našem
S receptem jsme se tentokrát inspirovali na Tchibo Blogu, kde můžete objevit i řadu dalších zajímavých tipů. Ale teď už k přípravě. Ingredience vystačí na dort pečený ve formě o průměru 16 cm. Příprava vám zabere asi 45 minut a 2 hodiny budete dort chladit.
https://tchiboblog.cz/mrkvovy-dort/
Na korpus budete potřebovat:
- 100 g hladké pšeničné mouky
- 50 g celozrnné pšeničné mouky
- 150 g najemno nastrouhané mrkve
- 100 g najemno namletých vlašských ořechů
- 10 g vanilkového cukru
- 1 lžička skořice
- 8 g kypřicího prášku do pečiva
- 120 g cukru
- 2 vejce
- 100 ml oleje
- 70 g bílého jogurtu
- 1 lžička másla a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Na krém a zdobení:
- 150 g smetany ke šlehání
- 150 g plnotučného tvarohu
- med nebo cukr podle chuti
- 1 lžička instantní kávy (nebo více podle chuti)
- vlašské ořechy
- 1–2 čerstvé mrkve
- čerstvá máta
Jak na to:
- Ve větší míse smíchejte mouky, mrkev, ořechy, vanilkový cukr, skořici a prášek do pečiva.
- Ve druhé vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Pak zašlehejte olej a bílý jogurt.
- Formu vymastěte máslem a vysypejte strouhankou.
- Tekutou směs přilijte k sypké a promíchejte. Těsto nalijte do formy. Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce.
- Mezitím si připravte náplň. Ušlehejte smetanu ke šlehání s kávou do tuha. Pak přimíchejte tvaroh, med nebo cukr.
- Korpus rozřízněte na dvě části. Spodní potřete 1/3 krému. Na něj položte druhou část a zbytkem krému potřete povrch a strany dortu.
- Strany ozdobte nahrubo nasekanými ořechy, povrch ozdobte celými kusy ořechů. Pomocí škrabky na brambory z mrkve vytvořte plátky. Stočte je do ruličky a pokládejte na jednu stranu dortu.
- Dort dejte do lednice na dvě hodiny vychladit. Podávejte s čerstvou mátou.
A pár tipů na parádní ozdobení mrkvového dortu
Nebojte se, jednoduchost v přípravě platí i tady, takže k ozdobení rozhodně nebudete potřebovat cukrářskou školu. Stačí se jen držet několika zásad.Korpus podélně rozkrojte, aby vznikly dvě části. Spodní část potřete třetinou krému a pak přiklopte druhou částí. Zbytkem krému potřete dort ze všech stran. Použijte plochý nůž, pomocí něho krém hezky uhladíte.
- a. Zdobení ve stylu tzv. nahého dortu vám práci dost usnadní. Korpus se totiž nepotírá krémem ze všech stran. Jednoduše každé patro i povrch dortu potřete krémem, ozdobte ovocem či ořechy a je hotovo.
- b. Strany můžete ozdobit nadrcenými ořechy. K mrkvovému dortu perfektně sedí vlašské nebo mandle.
- c. Povrch můžete zdobit buď celý, nebo jen jednu jeho stranu. Obě varianty vypadají efektně.
- d. Zdobte ovocem, ořechy nebo čerstvou mrkví. Přidejte i čerstvé bylinky, použijte třeba meduňku nebo mátu.
- e. Mrkev můžete nastrouhat najemno nebo škrabkou na brambory vytvořit plátky. V obchodech s cukrářskými potřebami seženete i mrkvičky z marcipánu.
- f. Velkou parádu udělají i jedlé květy, dejte ale pozor, abyste dort zdobili jen těmi určenými ke konzumaci.
A je to. Nechte si chutnat. Anebo nám rovnou napište, jak mrkváč děláte vy.