Pokud si u mrkváče ještě před ochutnáním něco zamilujete, pak je to jeho nenáročnost. K receptu na mrkvový dort totiž potřebujete jen dortovou formu na pečení a mixér na vyšlehání krému. Všechny suroviny stačí jen promíchat, těsto nalít do formy a upéct. Jakmile korpus vychladne, potřete ho krémem, který korpus zjemní a ještě více zvláční. A máte v podstatě hotovo.

Recept na nejlepší mrkvový dort po našem

S receptem jsme se tentokrát inspirovali na Tchibo Blogu, kde můžete objevit i řadu dalších zajímavých tipů. Ale teď už k přípravě. Ingredience vystačí na dort pečený ve formě o průměru 16 cm. Příprava vám zabere asi 45 minut a 2 hodiny budete dort chladit.

https://tchiboblog.cz/mrkvovy-dort/

Na korpus budete potřebovat:

  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g celozrnné pšeničné mouky
  • 150 g najemno nastrouhané mrkve
  • 100 g najemno namletých vlašských ořechů
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 8 g kypřicího prášku do pečiva
  • 120 g cukru
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje
  • 70 g bílého jogurtu
  • 1 lžička másla a strouhanka na vymazání a vysypání formy

Na krém a zdobení:

  • 150 g smetany ke šlehání
  • 150 g plnotučného tvarohu
  • med nebo cukr podle chuti
  • 1 lžička instantní kávy (nebo více podle chuti)
  • vlašské ořechy
  • 1–2 čerstvé mrkve
  • čerstvá máta

Jak na to:

  1. Ve větší míse smíchejte mouky, mrkev, ořechy, vanilkový cukr, skořici a prášek do pečiva.
  2. Ve druhé vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Pak zašlehejte olej a bílý jogurt.
  3. Formu vymastěte máslem a vysypejte strouhankou.
  4. Tekutou směs přilijte k sypké a promíchejte. Těsto nalijte do formy. Pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Upečený korpus nechte vychladnout na mřížce.
  5. Mezitím si připravte náplň. Ušlehejte smetanu ke šlehání s kávou do tuha. Pak přimíchejte tvaroh, med nebo cukr.
  6. Korpus rozřízněte na dvě části. Spodní potřete 1/3 krému. Na něj položte druhou část a zbytkem krému potřete povrch a strany dortu.
  7. Strany ozdobte nahrubo nasekanými ořechy, povrch ozdobte celými kusy ořechů. Pomocí škrabky na brambory z mrkve vytvořte plátky. Stočte je do ruličky a pokládejte na jednu stranu dortu.
  8. Dort dejte do lednice na dvě hodiny vychladit. Podávejte s čerstvou mátou.

A pár tipů na parádní ozdobení mrkvového dortu

Nebojte se, jednoduchost v přípravě platí i tady, takže k ozdobení rozhodně nebudete potřebovat cukrářskou školu. Stačí se jen držet několika zásad.Korpus podélně rozkrojte, aby vznikly dvě části. Spodní část potřete třetinou krému a pak přiklopte druhou částí. Zbytkem krému potřete dort ze všech stran. Použijte plochý nůž, pomocí něho krém hezky uhladíte.

  • a. Zdobení ve stylu tzv. nahého dortu vám práci dost usnadní. Korpus se totiž nepotírá krémem ze všech stran. Jednoduše každé patro i povrch dortu potřete krémem, ozdobte ovocem či ořechy a je hotovo.
  • b. Strany můžete ozdobit nadrcenými ořechy. K mrkvovému dortu perfektně sedí vlašské nebo mandle.
  • c. Povrch můžete zdobit buď celý, nebo jen jednu jeho stranu. Obě varianty vypadají efektně.
  • d. Zdobte ovocem, ořechy nebo čerstvou mrkví. Přidejte i čerstvé bylinky, použijte třeba meduňku nebo mátu.
  • e. Mrkev můžete nastrouhat najemno nebo škrabkou na brambory vytvořit plátky. V obchodech s cukrářskými potřebami seženete i mrkvičky z marcipánu.
  • f. Velkou parádu udělají i jedlé květy, dejte ale pozor, abyste dort zdobili jen těmi určenými ke konzumaci.

A je to. Nechte si chutnat. Anebo nám rovnou napište, jak mrkváč děláte vy.