Stručná historie ginu

Gin je obilná pálenka obohacená směsí různých bylin (známé jako „botanicals“). Obvykle se dělí na dva druhy, Genever a London Dry. Typ Genever vznikl v roce 1650 v Holandsku a vynalezl jej doktor Franciscus de la Boile, který si nechával říkat také Dr. Sylvius. Pálenku vynalezl s dobrým úmyslem – mělo jít o levný prostředek, který by pomáhal od potíží s ledvinami. Dr. Sylvius dal tedy dohromady olej z jalovcových bobulí a obyčejnou obilnou pálenku a gin byl na světě. Velice zachutnal anglickým vojákům, kterým se povedlo gin převést do Británie a stal se tam téměř národním nápojem.

London Dry Gin vyvinuli lihovarníci z Londýna (proto přídomek London) kolem roku 1831. Liší se od geneveru jak svou výrobou, tak i přidávanou bylinnou směsí, která je pro každého výrobce specifická. V současnosti je dry gin nejznámějším a nejoblíbenějším typem ginu.

Výroba ginu ve zkratce

Gin lze vyrobit třemi různými metodami. První z nich je Steeping neboli macerace. Během tohoto procesu se vybraná směs bylin a koření za studena louhuje přímo v destilátu a až poté začne probíhat pomalá destilace. Díky této metodě lze ještě finální chuť ginu doladit, například zajímavými aromaty nebo barvivy. Tímto způsobem vzniká i známý růžový gin.

Druhá metoda se nazývá racking. Při použití této metody výroby se bylinná směs umístí do měděného koše, který se nachází až na konci destilačního kotle. Alkoholové výpary, které košem s bylinami procházejí, kondenzují a vzniklá kapalina se dostává zpět do kotle. Tímto způsobem se vyrábí například proslulý gin Bombay Saphire.

Poslední výrobní metodou je Compounding, což se dá přeložit jako směšování. Základem je míchání obilné pálenky za studena s bylinnými oleji, především s olejem jalovcovým a přídavkem dalšího koření. Takto se vyrábí původní léčivý Genever gin.

Jakou značku vybrat?

Ve Velké Británii hraje prim značka Finsbury, která je jedním z nejstarších výrobců ginu. Do jejich portfolia patří ikonický Gin Finsbury Platinum, který se vyznačuje svou jemností a poměrně vysokým procentem alkoholu, až 47 %. Skvěle se hodí právě do míchaných nápojů typu Gin Tonik. Dámy jistě ocení i jahodovou verzi Finsbury Wild Strawberry.

Neprohloupíte ani při nákupu již jmenovaného Bombay Saphire, který se právem řadí mezi nejpopulárnější na světě. K jeho výrobě se používá prvotřídní skotské obilí a 10 bylinných příměsí. Receptura je samozřejmě přísně tajná. Vychutnat si jej můžete jak samotný, tak i jako součást drinků.

Překvapivě skvělý je i italský gin Marconi 42, který je vyráběn unikátní destilační metodou na zařízení bain-marie. Chuť a vůně středomořských bylin vás okamžitě přenese k prosluněnému italskému pobřeží.

Jiskru luxusu v sobě skrývá i třikrát destilovaný gin Cubical. Potěší vás nejen jeho designová láhev, ale i specifická chuť. Připravuje se totiž s přídavkem vzácného exotického citrusu zvaného Buddhova ruka, které je plné esenciálních olejů a postrádá hořkost běžných citrusů. Gin Cubical vás ohromí jak samotný na ledu, tak i jako součást koktejlů, které díky jeho netradiční chuti dostávají zcela nový rozměr.

Na závěr recepty

Chcete si připravit Gin Tonik doma? Není nic jednoduššího! Stačí vám pouze pár ingrediencí, a to: kvalitní gin, tonik, ovoce a bylinky dle chuti a led. Tekuté ingredience se míchají v různých poměrech, nejčastěji však 1:1 nebo 1:2. Bylinky a ovoce na dochucení vybírejte vždy podle chutí používaného ginu. K růžovému ginu se například skvěle hodí kombinace jahod a bazalky. Dále můžete využít také pomeranč s pepřem, citrónovou kůru se snítkou tymiánu nebo obyčejnou salátovou okurku.