Retro spotřebiče

Kuchyňské spotřebiče v retro stylu představují snadný způsob, jak vaší kuchyni dodat nádech retro elegance, aniž byste museli investovat nemalé částky do celé nové kuchyně. Retro kávovary, toustovače, varné konvice a lednice, které se vyznačují výraznými barvami, by vám rozhodně doma chybět neměly. Jejich barevná škála a provedení jsou tak široké, že si z nich vybere i ten nejnáročnější uživatel.

Barvy

Nevíte, jaká barva by měla vaší nové kuchyni vévodit? Mátová zelená je skvělá v tom, že nejenom dodá potřebný nádech minulosti, ale také v člověku vyvolá pocit klidu. Nebojte se ji sladit s další, malinko výraznější barvou, která do retro kuchyní patří. Pokud se snažíte napodobit americký styl kuchyní, těm vždy vévodila barva červená.

Materiály a tvary

Chróm je v designu retro kuchyně často přehlížen, ale vytváří skvělý způsob, kterým můžete přinést tolik potřebný vysoký lesk. Chromované nohy židle a stolu jsou nedílnou součástí retro designu, stejně jako chromované detaily na vašich spotřebičích a příslušenství. Pro modernější a luxusní vzhled můžete tento materiál využít k orámování kuchyňské linky. Chróm v kombinaci s pastelovými barvami vykouzlí dokonalou retro kuchyni.

Osvětlení

Zapomeňte na bodové osvětlení, pro retro kuchyně jsou typické závěsné lustry a lampičky. Materiál volte spíše mosaz či kov patinového vzhledu, který hraničí s industriálním stylem. Na trhu najdete také nepřeberné množství barev, zejména těch pastelových, takže se vůbec nebojte kovového lustru pastelové modré či růžové barvy.

Tapety

Tapety dříve vévodily každé domácnosti na světě. A právě retro tapety dodají kuchyni to pravé ořechové. Nebojte se nápisů, velkých vzorů nebo šílených barev. Dnešní trh nabízí tolik možností, přes tapety se starými nápisy, až po květované vzory. Tyto tapety jsou populární nejenom v kuchyních, ale také v ostatních pokojích, jako je třeba obývák nebo chodba.

Podlaha

Jestliže si novou kuchyni teprve zařizujete, vezměte to od podlahy – a to doslova! Kostkovaná dlažba je absolutní nutností při tvorbě skutečné retro kuchyně. Kombinací barev černé a bílé rozhodně nic nezkazíte, jestliže ale hledáte něco odvážnějšího, vyzkoušejte kombinaci barev bílé a červené, které dodají kuchyni energii a život.

Jídelní stůl

Lidé byli dříve zvyklí na malé posezení u jídelního stolu. Ať už to byla rohová lavice nebo malý kulatý stůl, hlavní úloha byla ta, aby nábytek nezabíral moc místa, a aby se všichni ke stolu vlezli. Proto se při výběru nábytku zaměřte i na tento faktor.

Doplňky a detaily

Abyste svou retro kuchyň přivedli k dokonalosti, zaměřte se také na její doplňky a detaily. Dózičky na kávu, čaj, formy na dorty, bábovky, váhy, dózy na sušenky, chlebníky a spoustu dalších retro ducha kuchyně jen vyzvedne.

Nezapomínejte také na nádobí, porcelán byl dříve velmi oblíbený. A abyste ušetřili při tvorbě retra co nejvíce, využít můžete i látkové záclony namísto drahých dvířek od kuchyňských skříněk. Kromě doplňků jsou důležité také detaily, mat vyměňte za lesk, jednoduché baterie od dřezu vyměňte za mosazné. Fantazii se skutečně meze nekladou.

A poslední rada na závěr: Při sestavování retro kuchyně si však dejte pozor na její funkčnost. Přeci dnes jsou kuchyňské systémy vyráběny zejména pro co největší využitelnost, to se však nedá říct o kuchyňských linkách dřívějších dob.