K nejčastějším obávaným pěstitelským problémům patří škůdci pokojových rostlin, kteří se nevyhýbají téměř žádné pokojové rostlině (zvláště v zimním období). Ve většině případů se objeví, jakmile si do domu pořídíte novou rostlinu. V tomto případě doporučujeme nový přírůstek alespoň na 30 dnů izolovat od ostatních rostlin. Nikdy nevíte, zda si spolu s rostlinkou neodnášíte domů i její choroby.

První signály nevítaných hostů

Jakmile zjistíte, že je vaše rostlina neustále zvadlá, její okraje listů jsou seschlé, často opadávají nebo jsou na nich viditelné skvrny, jedná se o příznaky, že rostlina trpí nějakou nemocí nebo ji napadl parazit. Ten se na rostlině usadí a začne z ní vysávat všechny potřebné vyživující látky. Nevěšte hlavu, se slabým zamořením se dá vždy něco dělat, stačí rozpoznat, o jaký druh škůdce jde.

Mšice

Tento hmyz se vyznačuje zelenou barvou a rychlým rozmnožování. Nejvíce jim chutná šťáva z měkkých stonků a listů. Zbavit se jich můžete pomocí obyčejné sprchy nebo postřikem z mýdla a lihu.

Svilušky

Jakmile na listech zpozorujete jemné pavučinky, s velkou pravděpodobností rostlinu napadly svilušky. Ty jsou poměrně neodbytné, takže nečekejte, že se jich zbavíte ze dne na den - už jen z tohoto důvodu je lepší použít insekticidní emulzi.

Smutnice

Tento typ hmyzu v podobě malých černých mušek okusuje kořeny rostlin, takže není lehké je hned objevit. Abyste narušily vhodné podmínky pro vývoj larev, budete muset omezit zalévání. Povrch substrátu zasypte tenkou vrstvou písku, popřípadě můžete použít žluté signální (lepové) desky. Pokud nic nepomůže, na řadu přichází parazitické hlístice, které jsou také účinným přirozeným predátorem pro zahradního škůdce jménem krtonožka.

Molice

Velké žluté skvrny značí výskyt molice. Tato nenápadná bílá muška se přisaje k listu (nejčastěji ibišek) a vysaje z něj vše, co se dá. I v tomto případě je dobré pro jejich likvidaci využít chemický postřik.

Jak se škůdců zbavit a jak jim předejít?

  • Pravidelná kontrola rostlin je nejúčinnější prevencí před škůdci.
  • Někteří škůdci nemají rády vodu (například svilušky), přejděte ze zalévání na pouhé rosení rostliny.
  • Nebojte se použít chemii, pokud chcete rostlinu zamořenou škůdci zachránit, nezbyde vám nic jiného, že využít chemického postřiku nebo jiných preventivních prostředků.
  • Na likvidaci škůdců pokojových rostliny můžete využít také prostředky "co dům dal", například sirky zapíchnuté hlavičkou do substrátu, mýdlovou vodu nebo jiné likvidátory, například slunéčka sedmitečná nebo parazitické vosičky.