Mezi ty nejlepší mouky na tuzemském trhu patří mouka Pernerka, která se mele ve svijanském Mlýnu Perner. Její vysoká kvalita je dána použitím nejmodernějších technologií, kterými nedisponují žádné jiné tuzemské mlýny. Výjimečnost a kouzlo mouky Pernerky spočívají především v tom, že ve Mlýně Perner dokážou zajistit velmi jemné mletí mouk, včetně těch celozrnných. To znamená, že mouka má lepší nutriční vlastnosti, delší životnost, lépe váže vodu, a co je nejdůležitější – má mnohem lepší pečicí vlastnosti.

Vyzkoušejte při letošním velikonočním pečení nové mouky Pernerky, třeba rýžovou na beránka nebo špaldovou na mazanec. Z pečení udělají čistou radost nejen vám, ale i vašim blízkým.

Velikonoční mazanec

INGREDIENCE:

  • 450 g špaldové hladké mouky (jemné mouky Pernerka)
  • 100 g krupicového cukru
  • 80 g másla
  • 3 žloutky
  • 150 ml smetany
  • 80 ml mléka
  • 50 g rozinek
  • 50 g sekaných mandlí + na závěrečné posypání
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • 21 g čerstvého droždí
  • špetka soli

Postup:

Nejprve si připravíme kvásek. Do malé mísy nalijeme vlažné mléko. Do mléka rozdrolíme droždí, přidáme lžičku cukru a 50 g mouky a vše umícháme v hladké těstíčko. Misku přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.

Ve velké míse promícháme zbylou mouku se solí a uprostřed uděláme důlek. Do důlku nalijeme smetanu a kvásek. Přidáme cukr, žloutky, změklé máslo, rozinky, mandle a citronovou kůru a vše vařečkou promícháme. Poté směs vyklopíme na vál a zpracováváme ji tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Těsto vložíme zpět do misky, zakryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, vypracujeme z něj kulatý bochánek, položíme jej na plech vystlaný pečicím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Troubu dáme předehřívat na 160 °C.

Vykynutý bochánek na vrchu nařízneme do kříže, pomažeme jej rozšlehaným vajíčkem, posypeme loupanými mandlemi a pečeme 50 minut v troubě vyhřáté na 160 °C.

Velikonoční beránek z rýžové mouky

INGREDIENCE:

  • 250 g rýžové hladké mouky Pernerka
  • 120 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 120 ml mléka
  • 30 g rozinek
  • 30 g sekaných mandlí
  • citronová kůra z jednoho citronu
  • 1 sáček kypřicího prášku

POSTUP:

Nejprve si vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Formu na velikonočního beránka vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Troubu dáme předehřívat na 150 °C.

V míse ušleháme máslo s cukrem a poté do směsi zašleháme jeden žloutek po druhém. Mouku promícháme s kypřicím práškem a prosejeme ji do misky. Do žloutkové směsi střídavě zamícháváme mouku a mléko, dokud nezískáme kompaktní poměrně tuhou směs. Na závěr do směsi zamícháme i citronovou kůru.

Bílky vyšleháme do tuha a po částech je opatrně zamícháme do připravené směsi. Míchejte opravdu opatrně, aby vám sníh nespadl. Na závěr do těsta zamícháme rozinky a mandle.

Připravené těsto nalijeme do formy na beránka a dáme jej péct do trouby vyhřáté na 150 °C na 30 minut. Poté teplotu zvýšíme na 180° a pečeme ještě dalších 30 minut.

A pokud máte chuť i na další dobroty, zkuste upéct velikonoční perníčky nebo velikonoční minibochánky z hladké špaldové mouky Pernerka. Nejen tyto recepty najdete zde.

A na co se která mouka Pernerka hodí?

Špaldová hladká je vhodnou alternativou k pšeničné mouce. Pokrmům dává jemnou oříškovou chuť a vůni. Lze ji míchat s běžnou pšeničnou moukou nebo ji může i zcela nahradit.

Špaldová celozrnná hladká se vyznačuje jemnou oříškovou chutí a vůní. Lze ji v jakémkoli poměru kombinovat s běžnou pšeničnou moukou, kterou může i zcela nahradit.

Žitná celozrnná hladká je vhodná na pečení chleba, přípravu kvásku nebo do perníkových těst.

Pohanková celozrnná hladká se hodí na pečení palačinek a lívanců nebo na přípravu koláčů, sušenek a placek. Je vhodná i jako příměs do těsta na pečivo.

Rýžová hladká je ideální na pečení dezertů, k přípravě sušenek, chleba, palačinek, nudlí, knedlíků a mnoha dalších slaných i sladkých pokrmů. Mouka může obsahovat stopy lepku.

Nevíte, kde Pernerku koupit? Seznam prodejních míst, včetně online prodejců, najdete zde.