Neobvyklé chování při močení

Když jsou kočky šťastné a zdravé, používají k močení i vyprázdnění svůj záchodek. Pokud však vaše kočka začne vykazovat změny v chování při močení uvedené níže, její močící návyky mohl ovlivnit stres nebo onemocnění dolních močových cest (FLUTD):

  • Bolesti při močení / namáhavé močení,
  • inkontinence / ztráta kontroly močového měchýře,
  • močení mimo toaletu,
  • pláč při močení nebo při pokusu o močení,
  • lízání genitální oblasti,
  • snížená chuť k jídlu.

Většina koček bude vykazovat výše uvedené příznaky, jakmile dosáhnou svého limitu stresu nebo mají zdravotní potíže, takže některými dřívějšími příznaky stresu může být to, že se vaše kočka více skrývá, je méně vřelá, mění své stravovací návyky nebo pouze močí nebo se jen vyprazdňuje ve svém záchodku - ne ale obojí. Některé kočky však mohou vykazovat příznaky stresového močení bez jakéhokoliv varování. Jakmile kočka projeví příznaky stresového močení, je důležité zavolat vašemu veterináři, aby rozhodl, zda je nutná návštěva nebo zda byste měli nejprve vyzkoušet nějaké změny doma.

Rozeznání stresorů

Pokud vaše kočka během močení vykazuje neobvyklé chování nebo neustále močí mimo svou toaletu, je důležité identifikovat jakékoli stresory, které mohou vašeho mazlíčka rozrušovat. Pokud zavoláte vašemu veterináři, abyste s ním prodiskutovali příznaky chování vašeho chlupáče, může vám položit několik otázek ohledně toho, co by vaši kočku mohlo stresovat:

  • Kdy začalo neobvyklé močení?
  • Provedli jste nějaké nedávné změny v jejím krmivu nebo stelivu?
  • Jaké neobvyklé chování doprovází problémy s močením?
  • Byly ve vaší domácnosti nějaké velké změny, jako jsou přestavba, nové zvíře, dítě nebo smrt v rodině?

Další věcí, kterou byste měli zvážit, je, že kočky jsou často naladěny na pocity jejich majitele, proto se můžete zamyslet i nad sebou samým. Byli jste v poslední době ve stresu? Začal stres rušit vaši každodenní rutinu? Pokud vaše každodenní rutina byla přerušena, stejně tak to mohlo ovlivnit vašeho mazlíčka. Nadměrný spánek nebo nedostatek spánku jsou běžné příznaky u lidí, kteří jsou stresovaní. Když si kočka všimne těchto změn u svého majitele, může se také začít stresovat a tato změna chování se může odrazit v močících návycích.

Krátkodobý versus dlouhodobý stres

Velké změny v kočičím životě jako stěhování nebo pořízení si nového domácího mazlíčka do domu by mohly způsobit dočasný stres. Zatímco většina koček se přizpůsobí v rozumném čase, některé kočky zůstávají stresované déle, což může vést k problémům s močením. Pokud je stresor rychle identifikován a kočka dostane zvláštní pozornost, kterou potřebuje, může dojít k rychlému vymizení problémů s močením.

Náročnější zdroje stresu jsou dlouhodobé situace, které nemusí být tak snadné napravit a mohou způsobit vážnější problémy s močením. Podle Live Science vědci zjistili, že nejčastějším dlouhodobým stresorem pro kočky byly nepřátelské vztahy s ostatními kočkami v domě. Přestože pořízení si nového domácího mazlíčka vyžaduje určitou dobu na přizpůsobení a očekává se dočasný stres, pokud mají dvě nebo více koček napjatý vztah, může to vést k příznakům stresového močení, které mohou vést k nezdravému prostředí pro všechny.

Jak můžete vaší kočce pomoci

Pokud vaše kočka trpí stresovým močením, je pravděpodobně nutné navštívit veterináře. V závislosti na stresorech může váš veterinář předepsat léky a/nebo upravit její stravu terapeutickým krmením pro kočky, což může pomoci nejen zmírnit některé problémy s močením, ale i proměnit a nasměrovat její život k opětovnému zdraví a spokojenosti.

Podle závažnosti zdravotního problému vám váš veterinář může doporučit jednu z několika variant krmiva Hill’s. Pro dospělá, zdravá zvířata se speciálními výživovými potřebami jsou vhodné granule Hill’s Science Plan Urinary Health se speciálním složením na podporu celkového zdraví močového ústrojí. U více stresovaných zvířat s komplikovanější diagnózou může pomoci klinická dieta Hill’s Prescription Diet c/d Urinary Stress dostupná jak v suché, tak i mokré variantě v podobě kapsiček. Toto krmivo vyvinuté na vědeckém základě obsahuje složky, které nejenže kontrolují stres, jenž je rizikovým faktorem kočičí idiopatické cystitidy, ale také redukuje návrat příznaků této nemoci o 89 %.

Kromě léků na předpis a výživy může váš veterinář také navrhnout, jak zlepšit vaše domácí prostředí, aby uklidnil všechny kočky ve vaší domácnosti. Pokud máte kočky, které se nedostanou ke granulím, krmte je zvlášť a dejte každé vlastní záchodek, pelíšek a místo, které mohou mít jen pro sebe, aby se mohly schovat, pokud nastanou stresující situace.

Někdy však vše, co musíte udělat proto, aby se váš mazlíček psychicky uklidnil, je trávit s ním trochu více času a věnovat mu pozitivní pozornost. Také se pokuste udržovat toaletu velmi čistou a ujistěte se, že je vaše kočka dobře hydratovaná, což také může zmírnit stres a snížit nebo odstranit problémy s močením u koček. Bohužel, pro mnoho koček, zmírnění nebo celkové zvládnutí stresového močení může trvat týdny nebo měsíce.

Jakmile zjistíte, co způsobuje stresové močení u vaší kočky, a najdete způsoby, jak u ní snížit stres, je důležité pomoci jí ho zvládnout odpovídajícím způsobem. A myslete také na sebe - i vy se musíte naučit lépe zvládat stres! Jeden kreativní způsob, jak snížit stres nejen u vás, ale i vaší kočky, je dělat společné aktivity - například jógu.

Dalším velkým faktorem zvládání stresu vaší kočky je poskytnout jí pevné zázemí. Pokud víte, že se vaše rutina brzy změní nebo je na obzoru velká životní změna (stěhování, nová osoba ve vašem domě, nové zvíře atd.), zkuste vašeho mazlíčka na to připravit tím, že najdete předměty a hračky, které má ráda. Trochu dalšího rozmazlování vaší kočce pomůže cítit se bezpečněji a může ji dokonce rozptýlit od změn, které přijdou. Kromě toho udržujte její toaletu důkladně čistou a najděte jí klidné místo na relax.

Připravením se na stresové situace a sledováním počátečních příznaků toho, že vaše kočka začíná být stresem přesycená, jí můžete pomoci vyhnout se problémům s močením, čímž bude moci vést zdravější a šťastnější život.