Dřevo jako doplňkový nebo výhradní zdroj vytápění

Pokud vás láká používat dřevo u vás doma. Máte několik možností.

Ohniště nebo gril na zahradě využijí všichni, kteří mají dům se zahradou nebo alespoň předzahrádkou. Kdo by také odolal špekáčkům z ohně a posezení s přáteli.

Někteří kombinují vytápění dřevem s jiným zdrojem vytápění, například s plynovým kotlem, elektrokotlem nebo kotlem na pelety. Pak mají například v obývací části krb a topí dřevem příležitostně podle dostupnosti, času a chuti.

Ti, kteří chtějí topit výhradně dřevem si často koupí zplynovací kotel. Moderní kotle jsou velmi účinné a hoří déle na jedno naložení. Navíc kotel promění téměř veškerý žár na teplo do Vašeho domu (účinnost kotle je kolem 90 %).

Ke zplynovacímu kotli na dřevo je nutné připojit akumulační nádrž. Výhodou je, že ukládá přebytečné teplo z kotle a když oheň vyhasne, je k vytápění domu použita nahřátá voda z akumulační nádrže. Nemusíte tedy stále topit (přikládat), ale teplo máte.

Bez práce nejsou koláče

Ideální polínka do kamen a zplynovacích kotlů na dřevo si musíte vždy nachystat, nebo nechat nachystat. Z toho pohledu jsou dva typy uživatelů.

Ti, kteří si nechají palivové dřevo nachystat a přivést, a pak jen přikládají. Pro představu… Při výhradním topení dřevem a výkonu kotle 20 kW se za rok v průměrném rodinném domě spotřebuje kolem 15 metrů krychlových. A pokud si domácnost toto dřevo kupuje, cenově se náklady pohybují zhruba na 22 000 Kč.

Druhá skupina jsou uživatelé, kteří mají ke dřevu přístup a sami ho zpracovávají. U dřeva je potřeba nasekat ho na špalky sekerou nebo nařezat pilou. A nechat proschnout, aby se z něho odpařila voda, dobře hořelo a nezanášelo krb, kamna ani kotel. Ideální doba proschnutí nasekaného dřeva jsou 2 roky.

Oheň jako lék

Topení dřevem má svá specifika. Jeho teplo je příjemné a stabilní, jeho vůně je omamná a práce se dřevem spojená se dá vnímat až meditačně.