Stavební pouzdro je prvek zabudovaný v příčce, který umožňuje dveřnímu křídlu zajíždět do stěny. „Dveřní křídlo zasouvací do stavebního pouzdra je v otevřeném stavu zcela schované v konstrukci pouzdra zabudované ve stěně. Na rozdíl od klasických otočných dveří tak nepřekáží v prostoru,“ popisuje Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP FUTURE, jediného českého výrobce stavebních pouzder. V konvenčních interiérech se nejčastěji využívají modely stavebních pouzder s tradiční obložkou, která lemuje stavební otvor a vystupuje přibližně jeden centimetr před rovinu stěny. Standardně se vzhled i materiál obložek ladí s dveřmi, ale výjimkou není ani jejich vzájemný kontrast.

Typickým představitelem obložkových stavebních pouzder je řada NORMA, která nabízí hned několik variant řešení zasouvání dveří: STANDARD pro jednokřídlé dveře, KOMFORT pro dvoje dveře vysouvající se proti sobě do středu stavebního otvoru, a netradiční dvoukřídlé varianty PARALLEL a UNIBOX:

  • NORMA PARALLELTento typ obložkového stavebního pouzdra umožňuje netradiční zasouvání dvou dveřních křídel jedním směrem paralelně za sebou – v otevřeném stavu jsou tedy oboje dveře zasunuty ve stěně v jediné konstrukci stavebního pouzdra. „Pohyb dveřních křídel ve stavebním pouzdře NORMA PARALLEL je synchronizován, odpadá tedy manipulace se dvěma dveřními křídly – stačí posouvat jedny dveře a ty druhé se pohybují automaticky,“ popisuje Petr Paksi z JAP FUTURE.
  • NORMA UNIBOXStavební pouzdro NORMA UNIBOX představuje unikátní řešení – jedná se o dvojité pouzdro, kdy se dvoje dveře vedoucí do různých místností zasouvají do jednoho pouzdra uprostřed mezi dvěma dveřními průchody. „Pouzdro NORMA UNIBOX je výhodné zejména v malých, úzkých chodbách, kde se v těsné blízkosti nachází dvoje dveře – klasické otočné dveře by zde komplikovaly bezpečný průchod chodbou, ale pro dvě standardní stavební pouzdra není ve stěně místo. Toto bývá častý jev zejména v panelácích, kde se vedle sebe nachází toaleta s koupelnou,“ vysvětluje Petr Paksi z JAP FUTURE.

Všechny modely stavebního pouzdra NORMA lze použít pro sádrokartonové i zděné stěny, zajišťují plynulý pojezd všech typů dveřních křídel a lze je opatřit tlumícím dorazem pro postupné dovírání dveří.

Více na www.japcz.cz.