Peruánská kuchyně je velmi rozmanitá a ceny se pohybují od 5sol/30kč až do 50sol/300 kč, podle toho, kam se vydáte. Zatímco dražší turistické restaurace nabízejí kromě typických pokrmů i špičkové služby a hezké a voňavé prostředí, nejlépe je vyrazit ochutnat to, co jedí místní, přímo do jejich restaurací.

A co tedy v Peru jí nejraději? Prohlédněte si spodní seznam, ale nejdřív se ujistěte, že máte po ruce něco dobrého. Pokud po přečtení nebudete mít hlad, určitě budete mít chuť!

Pollo a la Brasa – alias grilované kuře. Nejpopulárnější a také nejlevnější pokrm v Peru. Nejlepší najdete v restauracích zvaných Polleria. Většinou se podává s hranolkami, rýží a salátem. Doporučujeme kombinovat s radioaktivní Inka kolou.

Aroz chaufa – alias čínsko-peruánské rizoto. V Peru je mnoho obyvatelů s čínskými předky a tak kombinace čínské a peruánské kuchyně je hluboce zakořeněna v jejich kultuře. Najdete ji většinou v restauracích zvaných Chifas s bohatým výběrem nejrůznějších kombinací ingrediencí a přívětivými cenami.

Ceviches – jsou oblíbené především na pobřeží, ale najdete je samozřejmě i v Arequipe a Cuscu. Ceviche je v podstatě surová ryba „uvařená“ v limetkové šťávě. Většinou je lehce pikantní a podává se s vařeným maniokem pro zmírnění pálivé chuti. Doporučuji jíst spíše na pobřeží, kvůli čerstvosti, nebo na tržnicích v Arequipe a Cuscu spíše ráno či dopoledne.

Causa – jedno z tradičních jídel. Dělá se ze žlutých brambor, tuňáka a avokáda a váže se k němu historie. Během krize a boje za nezávislost lidé nosili od domu k domu tento bramborový koláč, pokud byli obyvatele pro nezávislost, „pro kauzu“, dostali najíst.

Lomo saltado nebo tallarin saltado, další klasický peruánský pokrm s asijskou příchutí. Připravuje se z hovězí svíčkové s Asijskými omáčkami a podává se s rýží a smaženými hranolky. Tallarin saltado je verze s nudlemi místo rýže a hranolek. Někdy dokonce najdete vegetariánskou verzi s houbami, to je teprve mňamka.

Rocotto Relleno je další slavná pochoutka. Plněná paprika, občas zasmažená v těstíčku, podává se s rýži, těstovinami nebo pečeným bramborem. Většinou se dělá s malými kousky hovězího, my jsme měli v Pisacu na trhu štěstí na babičku, která dělala bezmasou verzi – s vajíčkem, hráškem, paprikou a mrkví.

Trucha fritta nebo a la plancha – smaženého pstruha najdete všude – v luxusních restauracích i ve stáncích na tržnicích. V levnějších místech ho většinou podávají s rýží a smaženými hranolky.

Caldo de Gallina - tradiční peruánská slepičí polévka vás zasytí na celý den a Peruánci ji jedí klidně i k snídani. Můžete v ní najít celý kuřecí pařát, křídlo, stehno nebo plátek masa – prostě vydatný pokrm. Polévky jsou v Peru převážně masové a najdete je pod názvy sopa, caldo či chupe.

TIP: Poznejte peruánskou kuchyni, památky a kulturu na jednom ze zájezdů do Peru. Vybrat si můžete z celé řady poznávacích zájezdů s českým průvodcem po Peru, Bolívii a dalších zemí Latinské Ameriky.

Ají de gallina - slepice na lehce pikantní paprice. Jsou to nadrobno natrhané kousky kuřecího masa v husté krémové omáčce a podává se s rýži a vařeným vejcem a olivami.

Cuy alias morče. Pro Peruánce něco jako pro nás králík – chovají je v králíkárnách a je to jídlo typické pro horské oblasti, především Cusco a Arequipa. Nejčastěji se připravuje pečené v troubě s bylinkovou náplní. Ale klasické morče pečené na ohni na dřevěné palici najdete například ve vesničce Cuya v Posvátném údolí mezi Pisacem a Urubambou.

Alpaca bistec, bistec Montada nebo Milanesa – běžné po celém Peru a maso z alpaky především v horských oblastech. Milanesa je něco jako náš smažený řízek a Montada je grilovaný hovězí steak s vajíčkem na oko a rýží.

Papa a la huancaina - výborné jídlo, které najdete skoro v každé restauraci, často se podává jako předkrm. Jsou to vařené brambory a vajíčko s krémovou omáčkou z Aji amarillo – žluté čili papričky a sýru.

Kromě těchto zmíněných pokrmů samozřejmě najdete v Peru mnohem více specialit. Existuje rivalita mezi Limou a Arequipou jako gurmánskými destinacemi a obě města se pyšní několika stovkami originálních receptů.

A čím se občerstvit během jídla? Už zmíněná Inka kola je velmi oblíbený nápoj v Peru, najdete ji snad všude a určitě stoji za to vyzkoušet – je sladká, radioaktivní žluté barvy i chuti. Z místních piv jsou nejběžnější Cusqueno – z Cusca a Arequipeno – z Arequipy. Cusqueno najdete snad po celém Peru, i když téměř každý region má své místní pivo. Co si určitě nesmíte nechat ujít je Pisco sour - národní drink z pisca, surových vaječných bílků a citrónu. Pokud se surových vajíček bojíte, sáhněte raději po chilcanu, které je chuťové podobné, ale dělá se bez vajec.