K předním evropským výrobcům a dodavatelům prken z dřevěného kompozitu patří tuzemská společnost WPC – Woodplastic. Svá prkna značky Terafest® vyrábí z patentované směsi jemné moučky ze dřeva z obnovitelných zdrojů obohacené o panenský polyethylen stejného typu, jaký se používá ve zdravotnictví. I díky precizní americké laserové výrobní technologii Strandex dokážou její produkty bez problémů a dlouhodobě čelit všem rozmarům počasí, ale například i bazénové chemii.

O prkna Terafest® ze středočeských Bukovan je zájem po celém světě. Lidé si z nich na zahradách staví atraktivní terasy a ploty, projektanti jimi vylepšují nové realizace, města je využívají k budování veřejných prostor. Zákazníci v Evropě oceňují atraktivní design, bezpečnost a ekologičnost prken. Zájemci z Afriky, na Blízkém východě či v asijských zemích pak kvitují i mimořádnou odolnost vůči mnohdy extrémnímu klimatu a s tím související dlouhou životnost bez větší potřeby údržby.

Kvalitní WPC má výjimečné vlastnosti

Proč se tedy názory na dřevoplast mezi lidmi tak různí, od nadšených doporučení až po rozhořčené výtky? Co stojí za tímhle nejednoznačným vnímáním „obyčejných“ prken na terasu? Pro kompozitní prkna paradoxně představuje největší nebezpečí jejich dobrá pověst a výjimečné vlastnosti. Velký zájem o prkna z kompozitu přilákal pozornost i takových firem, které nemá s výrobou WPC zkušenosti a nahrazují nižší kvalitu nabízených výrobků lákavou cenou, která je však výhodná jenom zdánlivě.

Každý zájemce si dnes může v okresním hobby marketu snadno a rychle obstarat dřevoplastové desky a doufat, že se mu z nich podaří sestavit terasu. Potíž je, že u řady takových výrobků lze jen s obtížemi vysledovat jejich původ a složení. Není neobvyklé, že taková prkna obsahují nekvalitní a někdy i zdravotně závadné příměsi. Laciná prkna obvykle nedisponují UV stabilizátory barvy, jsou nasákavá a po dvou letech šednou, bobtnají, drolí se a praskají.

Vsaďte na jistotu, ušetříte čas i peníze

Divíte se, že majitelé takových výrobků pak nemohou přijít kompozitu na jméno? Jediným řešením, které dává smysl, je zajímat se o složení prken, o to, kdo a kde je vyrábí, o služby, které poskytuje. Pokud je výrobce nebo dodavatel seriózní, nabídne vám bezplatnou konzultaci, vysvětlí, jaké možnosti WPC nabízí a který výrobek bude ideální právě pro vaši stavbu a proč. Odborník klienta navštíví, poradí mu s výběrem, návrhem i kalkulací a upozorní ho na řadu praktických detailů.

Věděli jste, že je při výběru prken třeba zohlednit, když chcete mít terasu napůl zastřešenou? Tušíte, jaký povrch zvolit, aby na něm nebyl vidět pyl z nedalekého řepkového pole? Zajímali jste se o to, jaké drážky budou nejlepší v případě, že vedle vaší terasy roste jehličnan? A víte, že při správném návrhu terasy můžete ušetřit čas, peníze a materiál, protože budete mít méně odřezků? A konečně – slyšeli jste, že český výrobce poskytuje na své terasy záruku až 25 let? www.woodplastic.cz