Jak vybrat místo a vhodné dekorace

V prvním kroku je samozřejmě nutné si vytipovat místa, kde je možné dekorace vhodně umístit: může se jednat o okna a parapety, vzrostlé stromy kolem domu, sochy či fontány ve středu obce, lampy veřejného osvětlení i samostatné dekorace umístěné do prostoru kolem domu, na ulicích nebo náměstích.

V druhém kroku je třeba vybrat vhodnou dekoraci a způsob jejího uchycení. Můžete si zvolit mezi světelnými ozdobami, světýlky, pravými či umělými větvemi či vazbami, LED soškami, dekorativními projektory či jinými dekoracemi – nabídka je velmi široká. Ve venkovním prostředí je třeba vzít v potaz povětrnostní podmínky, které by mohly nekvalitně uchycené ozdoby rozbít, rozházet nebo poshazovat.

TIP: Na internetu najdete spoustu inspirace, jak můžete venkovní prostory vyzdobit. Popusťte uzdu své fantazii!

U světelných dekorací vezměte v potaz především to, že pravděpodobně budete potřebovat zdroj energie (pokud nebudou na baterky, je třeba vyřešit přívod elektřiny). Také by se mělo jednat pouze o elektrické dekorace určené pro venkovní prostory, které jsou dostatečně izolovány před vodou a vlhkostí. Doporučujeme zvolit výrobek doplněný o časovač, který se sám sepne a dekoraci rozsvítí.

Jak vše nainstalovat bezpečně

Na umístění venkovních dekorací je dobré zkombinovat práci dvou odborných pracovníků z naprosto odlišných sfér. Prvním z nich je dekoratér, který vyladí estetickou stránku věci, určí správné umístění a natočení dekorací a pohlídá, že dekorace hezky a stylově splní svůj účel. Druhým je odborný pracovník, který zvládne instalaci z technické stránky: práci ve výšce, zapojení elektřiny a správné uchycení dekorací.

Při umisťováním dekorací na zem, je situace poměrně snadná, náročná a někdy i nebezpečná může být instalace dekorací ve výškách. Přitom právě na stromech, světlech a oknech se výzdoba vyjímá nejlépe.

V případě, že nemáte k místu bezpečný přístup zevnitř budovy, doporučujeme si na tuto práci pronajmout pracovní plošinu. Je mnohem stabilnější než jakýkoli žebřík, vyveze vás do výšky i s dekoracemi a potřebným nářadím a umožní vám v klidu a bezpečně vše nainstalovat. Plošina vám umožní pohybovat se nejen do výšky, ale také po obvodu stromu díky stranovému dosahu.

Stačí kontaktovat půjčovnu pracovních plošin a spolu s jejich pracovníky vybrat stroj přesně podle vašich potřeb. Součástí služby je doprava plošiny na místo, případně také obsluha nebo zaškolení práce s plošinou.