Co jsou vliesové tapety?

Pod ne úplně známým pojmem vlies se skrývá netkaná textilní vlákna držící pohromadě pomocí pojiva, což později vzniklým tapetám propůjčuje bezkonkurenční vlastnosti. Vlákna drží pohromadě po celém rozměru role, tapety jsou tak velmi odolné a pružné. Proto se přizpůsobí každé stěně, a to i v případě, že není úplně rovná. Můžete se také spolehnout na jejich stálobarevnost i prodyšnost. A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na omyvatelnost, která údržbu i rozhodování činí ještě jednoduššími.

Především poslední dvě zmiňované kvality znamenají, že tapety můžete s klidem umístit i do vlhčích prostor. Například do kuchyně, což je velmi typické například ve Skandinávii. Odkud pochází značka BorasTapeter s více než stoletou historií. Odborníci v BorasTapeter proto rozumí nejen materiálům, ale i vzorům a dalším náležitostem tapet.

Lepení vliesových tapet na stěnu

Dalším důvodem, který hovoří pro vliesové tapety, je bezpochyby snadné lepení. Přesvědčit vás o tom může například skutečnost, že lepidlo nanášíte pouze na stěnu. Bezchybného výsledku tak docílíte i v případě, že se tapetováním úplně neživíte. Krátce po přitisknutí tapety na stěnu s ní lze totiž manipulovat, po důkladném vyhlazení také díky odolnosti vliesu můžete bez obav očistit případné přebytky či šmouhy od lepidla, než úplně zaschne. Nejvíce si určitě dejte záležet na umístění prvního pásu, který vám poslouží jako vodítko při umisťování dalších, v případě tapet se vzorem jej budete podle prvních metrů odvitých z role také napojovat. Na pomoc si jistě vezměte vodováhu a tužku.

Pružnost vliesového materiálu také zajišťuje, že tapeta hezky přilehne k reliéfu stěny. Stačí ji pořádně vyhladit, počkat až lepidlo zaschne a máte hotovo. I když po dokončení procesu tapeta splyne se stěnou v jedno a bude vám dělat radost opravdu dlouho, pyšní se ještě dalším kladem, který oceníte zejména při častých změnách interiéru. Vliesové tapety se také velmi snadno sundávají. Celý proces je tak velmi snadný a příjemný, od začátku až do případného konce. Nemusíte se proto bát definitivních rozhodnutí. Vzorů a barevných kombinací je totiž nepřeberné množství.

Který vzor a barvu vybrat

Jako u všeho, i u tapet se vyplatí vsadit na kvalitu. Stálobarevné a dlouhotrvající tapety vám tak přinesou radost po co nejdelší možné období. Značky jako BorasTapeter, Ferm Living nebo Sandberg jsou na tapetovém trhu opravdoví odborníci, takže kromě materiálu se zaměřují také na pečlivý výběr vzorů. Zaměstnávají renomované designéry, díky čemuž jsou vzniklé dekory nečekané, aktuální, zároveň nadčasové a v některých případech i velmi realistické. Způsobů, jak se v tak širokém spektru možností neztratit je vícero.

Radíme začít třemi odpověďmi na následující – preferovanou barevnou škálu, účel místnosti a typ vzoru. Barvou a velikostí vzoru ovlivníte mnohé: menší prostory můžete opticky zvětšit, tmavší prosvětlit, to vše promyšlenou volbou. Při výběru vám mohou napomoct také vzorky tapet, které jsou od zmíněných výrobců k dostání.

Zvlášť oblíbenou kategorií, jež si žádá pečlivého rozmyslu, jsou tapety pro nejmenší. Skrze vzory na stěnách děti často nejen při usínání cestují do světa fantazie, pokaždé s jiným příběhem. Vy je můžete nasměrovat vyobrazením podmořského světa, mezi oblaka nebo do divoké přírody. Zajímavou volbou z řad dětských tapet jsou také barevné abstraktní vzory, ve kterých mohou zvídavé oči najít ještě mnohem více.

Ať už budete zkrášlovat chodbu, atypickou stěnu pod schody nebo rovnou celou stěnu v obývacím pokoji, s vliesovými tapetami jen těžko šlápnete vedle.