Čemu slouží vrchní matrace?

Jak název napovídá, vrchní matrace je další vrstva, která je položena na vaši konvenční matraci a dodává na výšce, pevnosti a odpružení. Může být vyrobena z různých materiálů, včetně latexu, paměťové pěny a peří, v pestré nabídce tlouštěk a hustot. Matrace jsou poměrně drahé a obtížně se čistí, takže topper nabízí další vrstvu ochrany pro tuto důležitou investici.

Nyní se podívejte na povrch vaší matrace. Je deformovaný a plný kopců a údolí? Topper může pomoci něco z toho vyrovnat Samotné matrace jsou často vyrobeny ze syntetické tkaniny - hrubé struktury, která je vysoce odolným materiálem - ale je drsná a budete to cítit. Toppery tuto matraci udělají komfortnější.

Doplňkové matrace však nejsou dokonalým řešením všech vašich problémů se spánkovým diskomfortem. Nekvalitní nepohodlnou matraci pravděpodobně nelze „opravit“, a to ani po přidání vysoce kvalitní vrchní matrace. Při rozhodování, zda si pořídit topper, například zde: https://cestakbydleni.cz/doplnkove-matrace-dormeo/:, je důležité si uvědomit, že by měl sloužit jako vylepšení vaší stávající matrace, nikoli jako náhrada za něj.

Jaké nabízí vrchní matrace benefity?

Vrchní matrace nabízí mnoho výhod, které mohou zlepšit kvalitu vašeho spánku. Její hlavní výhodou je extra dávka pohodlí, kterou přidá vaší matraci. Existují určité typy, díky kterým může být vaše matrace v létě chladnější a během zimy teplejší a některé toppery mohou dokonce pomoci s problémy, jako je bolest zad nebo krku. I když topper nemůže „opravit" matraci, může výrazně zvýšit vaše pohodlí a prodloužit životnost matrace. Pokud je vaše nová matrace příliš pevná pro vaše potřeby, může měkký matracový topper působit jako odpružení. Vrchní matrace vyrobené z paměťové pěny nebo latexu a mohou tak navíc zmírnit tlak na klouby a poskytnout úlevu těm, kteří trpí artritidou nebo jinými bolestivými kosterními stavy (další informace o tom, jak může prostředí vést k úlevě od artritidy, najdete v této studii).

Jaké jsou nevýhody vrchní matrace?

Nevýhody vrchních matrací zahrnují to, že existují určité modely, které mohou být příliš pevné a nepohodlné. Některé toppery mohou také způsobit alergie, pokud si koupíte typ, na který jste alergičtí (další informace o hladinách alergenů v matracích a matracových krytech najdete v této studii). Možná zjistíte i to, že se topper klouže do stran. Topper navíc není řešením pro všechny opotřebované matrace. Například nepomůže matraci, která se prohýbá uprostřed.

Kdy potřebujete vrchní matraci?

Možná si myslíte, že ji nepotřebujete, vždyť jste si právě koupili novou matraci. Toppery jsou však ve skutečnosti velmi častým doplňkem při nákupu nové matrace. A existuje také několik dalších situací, kdy potřebujete matraci.

Topper potřebujete, když:

  • máte nekvalitní matraci
  • máte starou matraci, kterou zatím nemůžete vyměnit
  • chcete prodloužit životnost nové matrace
  • vaše matrace je příliš pevná nebo příliš měkká

Podívejme se na tyto důvody i podrobněji.

1. Máte matraci nízké kvality

Pokud jste si koupili matraci nižší kvality, může topper překrýt některé její nedostatky. Koupě topperu, který zvyšuje preferovanou míru pevnosti nebo měkkosti, může zajistit lepší celkový komfort a celkovou podporu těla.

2. Máte starou matraci, kterou zatím nemůžete nahradit

I když to není dlouhodobé řešení, pokud máte starou matraci, ale musíte si počkat na zakoupení nové, můžete použít vrchní matraci k prodloužení životnosti vaší současné matrace. Ačkoli se jedná o dočasné východisko, koupíte si nějaký čas a zvýší se vaše pohodlí, dokud si nebudete moci koupit novou matraci.

3. Chcete prodloužit životnost nové matrace

Pokud jste si právě koupili novou matraci, budete chtít podniknout kroky k prodloužení její životnosti. Topper zabrání předčasnému propadnutí a opotřebení vaší nové matrace. Chrání také matraci před prachem, skvrnami, potem a vlhkostí a udržuje tak matraci v dobrém stavu mnohem déle. Pokud je vaše matrace nová, ale není tak pohodlná, jak byste chtěli, může být řešením taky topper.

4. Vaše matrace je příliš pevná nebo příliš měkká

Pokud je vaše matrace příliš pevná nebo příliš měkká, může být dokonalým řešením přidání doplňkové matrace. K pevné matraci můžete přidat měkký matracový topper, aby se vám na ní pohodlněji spalo, nebo můžete přidat pevný topper na příliš měkkou matraci. Tímto způsobem lze matraci přizpůsobit vašim potřebám a preferencím.

Možná budete chtít použít topper, pokud máte vy a váš partner různé preference pevnosti. Některé vrchní matrace jsou navrženy tak, aby byly umístěny pouze na jedné straně postele v případě, že dvě osoby s různými preferencemi pevnosti sdílejí stejnou matraci.

Jaký typ vrchní matrace vybrat?

Mezi oblíbené výplně pro toppery patří paměťová pěna, latexová pěna, polyesterové vlákno, peří a polyuretanová pěna. Každý z nich nabízí vlastní jedinečný pocit a vlastnosti a může se lišit v ceně v závislosti od tloušťky a typu látky použité k jejich zakrytí.

Obecně jsou však typy polyuretanových nebo polyesterových vláken levnější než luxusní výplně jako husí peří, latexová, nebo paměťová pěna. Dražší typy poskytují větší odlehčení tlaku, mají tendenci být odolnější vůči opotřebení a mohou mít další vlastnosti, jako jsou regulace teploty nebo zónová podpora.

Co je třeba zvážit před nákupem?

Na trhu je dnes k dispozici mnoho možností, takže při rozhodování, která vrchní matrace vám přinese pohodlí, které hledáte, je třeba zvážit několik věcí.

Tloušťka matrace

Vrchní matrace mají obvykle tloušťku 5 až 8 cm. Pokud zjistíte, že pro pohodlí potřebujete něco silnějšího, je pravděpodobné, že by měla být vyměněna vaše matrace.

Správné přizpůsobení se hlavní matraci

Myslíte si, že je to samozřejmé, ale je to důležité, aby se vrchní matrace optimálně hodila k vaší matraci. Sestavení dvou menších topperů nebo topper, který visí z boku matrace, v konečném dôsledku poskytne méně pohodlné prostředí pro spaní.

Podpora těla a celkový komfort

Je důležité zvážit, jaké jsou vaše cíle s vrchní matrací. Hledáte extra odpružení? Hledáte něco, co vám pomůže udržet se ve spánku chladnější nebo teplejší? Konzultace s odborníkem na matrace vám pomôže zúžit ty nejlepší možnosti. Pokud hledáte extra podporu, měli byste s největší pravděpodobností zvážit novou matraci, protože topper neposkytuje přidanou strukturu.

Cena a kvalita ve srovnání s novou matrací

Toppery mohou stát do 50% nákladů na výměnu celé matrace. Když tedy zkoumáte nejlepší možnost, je důležité zvážit, kolik života má vaše současná matrace za sebou, pokud vůbec existuje a zda topper skutečně vyřeší všechny problémy, které s vaší současnou matrací máte.

Stojí teda vrchní matrace za to?

Častěji než ne, vrchní matrace stojí za to - vylepšený komfort a lépe chráněná matrace zajistí klidný spánek pro nadcházející roky. Pokud jste se svou matrací naprosto spokojeni, pak jde spíše o luxus navíc než o nezbytný nákup, ale v některých případech může být topper jednoznačnou výhodou.

Pokud trpíte bolestmi zad nebo kloubů, zejména artritidou nebo fibromyalgií, pak by přidaná podpora poskytovaná krycí vrstvou matrace z paměťové pěny mohla výrazně zlepšit vaše pohodlí při spánku. Robustní struktura paměťové pěny, sledující kontury těla, také znamená, že pohyby vašeho partnera ve společné posteli na vás až tak moc nebudou působit.

Doporučuje se pravidelně převracet matraci, ale není to vždy jednoduché. Pokud žijete sami a nemáte nikoho, kdo by vám pomohl, trpíte bolestmi kloubů nebo se jednoduše nedokážete zvednout svou velkou těžkou matraci, aby jste ji převrátili, toppery nabízí jednoduché řešení - je mnohem snazší je převrátit a jednodušší také vyčistit, respektive vyprát.

Vrchní matrace jsou také skvělým způsobem, jak vylepšit rozkládací pohovky, protože i když se jedná o fantastické položky šetřící místo, tyče v jejich rámech mohou být opravdu nepohodlné. Topper přidává další bariéru a může být složen ve skříni, když vaši hosté odejdou domů.

Zdroje informací:
https://www.mattressnut.com/need-mattress-topper/