Variabilní vzorový dům JUBILEUM PLZEŇ je rozdělen na dvě samostatné hmoty spojené prostorným zádveřím. Podkrovní část a část bungalovu může fungovat společně i odděleně, jako dvougenerační dům nebo pro potřeby domácího podnikání. Pro konstrukci vzorového domu byla použita difuzně otevřená skladba ATRIUM DifuTech CLIMA PASIV v tloušťce 436 mm se součinitelem prostupu tepla U = 0,10 W/m2K (U hodnota měřena v řezu tepelnou izolací) a speciální „dřevěná" základová deska z dílny ATRIUM, která je vhodná právě pro pasivní domy. V domě je instalováno tepelné čerpadlo a nucené větrání s rekuperací, automatické i manuální ovládání všech součástí zajišťuje inteligentní systém elektroinstalace.

Zeptali jsme se ing. arch. Simony Brezovanové, autorky projektu vzorového domu JUBILEUM PLZEŇ.

Jak vznikl návrh tohoto rodinného domu?

Celý projekt vyplynul z požadavku firmy ATRIUM na vzorový dům, který bude možné v budoucnu prodat. Proto, i když měl samozřejmě určitá specifika, měl být funkčně navržen jako klasický rodinný dům.

O jaká specifika šlo?

Především v dispozici domu. Vzorový dům musí být co nejblíže k ulici, musí být maximálně otevřený, aby lákal k návštěvě všechny, kdo procházejí nebo projíždějí kolem. To samozřejmě klasický dům rodinný dům nechce. Zde jsou velká okna orientovaná do ulice, aby se z domu večer po rozsvícení stala příznačná výkladní skříň.

Specifické je zde i použití více materiálů a typů různého zařízení, protože se v domě muselo ukázat, co všechno je možné, jaké jsou různé cenové i kvalitativní možnosti, jaké druhy otevírání oken firma ATRIUM nabízí, jaké podlahy, obkladačky a podobně. Také tu měly být prezentovány dva možné způsoby návrhu interiéru – dražší zakázkový a levnější, z běžné dostupného nábytku.

Takže v jednom domě můžeme vidět dva interiéry?

Ano, dům má dvě části, menší jednopodlažní a větší dvoupatrovou. Tyto dvě oddělené bytové jednotky mají samostatné vstupy. Větší má sloužit čtyřčlenné rodině, menší jako garsonka pro seniora nebo juniora, případně jako byt k pronájmu či kancelář. V přízemí dvoupodlažního objektu je umístěna koupelna, technická místnost a hlavní obytný prostor, v patře pak ložnice. Zatímco dvoupodlažní část je zařízena originálním a často na míru zhotoveným nábytkem, bungalov má zájemcům ukázat, že i klasickým nábytkem lze dům zařídit vkusně.

Je přístup k návrhu vzorového domu jiný než u domu pro konkrétního zákazníka?

Rozhodně. Vždy se navrhuje hůře pro tisíc neznámých lidí než pro jednoho konkrétního klienta. Samozřejmě, že nikdy nevyhovíte všem, ale musíte se držet v nejsilnějším proudu. Musí prostě působit příjemným dojmem a být nadčasový, aby příští sezónu nevyšel z módy.

Jak byste tedy interiér jako celek charakterizovala?

Dům má charakterizovat společnost ATRIUM, tedy firmu, která realizuje dřevostavby, klade důraz na přírodní materiály a zdravé bydlení. Hlavní obytný prostor se tedy nese v neutrálních přírodních barvách, s maximálním použitím přírodního materiálů, bez výrazných extravagancí. Jako základ slouží podlahy, obklady, dlažby a dveře v tónech kávové a šedé barvy, doplněné stěnami v barvách bílé a světle hnědé. Jako výraznější a zapamatovatelný prvek byla použitá hořčicově žlutá pohovka a interiérové doplňky ve stejné barvě. Velmi jednoduše jsou řešeny i koupelny. Za svůj charakteristický prvek mohu označit hnědou tapetu, jejíž listový motiv se opakuje i na schodišťové stěně a vnáší tak do neutrálního interiéru trochu osobnosti. Bungalov je oproti většímu objektu řešen barevněji a veseleji.

Ve stejném duchu se nese i horní podlaží?

Druhé patro začíná prostornou galerií, která má sloužit jako knihovna a studovna dětí – jejich pokoje by jim měly sloužit jen ke hře nebo k odpočinku. Dům je navrhován pro modelovou rodinu s dvěma dětmi – čtyřletou Aničku a sedmnáctiletého Pepu. Pokoj pro holčičku je vyveden v jasnější žluté barvě s detaily, které se hodí k menšímu dítěti. Pepovu pokoji dominují serióznější barvy, jako je modrá, šedá a hnědá. Protože ložnice rodičů je opravdu prostorná, mohla jsem si dovolit tmavší barvy, kombinuji tedy svou oblíbenou bílou, antracitovou a tyrkysovou. Tapeta na stěně za postelí je v odstínech tmavomodré, za čelo postele jsem pak umístila podsvětlený portál očalouněný bílou koženkou. Tento výstřední prvek dodává prostoru potřebný punc luxusu. Ložnice rodičů má vlastní šatnu a koupelnu, děti mají toto zázemí společné. Ze všech místností druhého patra je možné vystoupit na průběžný balkon.

Vizitka vzorového domu:

Dispozice domu: 8+2 (4 koupelny, 2x kuchyně)
Zastavěná plocha: 170,17 m2
Podlahová plocha: 215,86 m2
Konstrukční systém: difuzně otevřená konstrukce ATRIUM DifuTech CLIMA PASIV
Adresa vzorového domu: Nepomucká 1291, 326 00 Plzeň
Kontakt pro návštěvu: Petra Šlajsová, 373 712 812
Otevírací doba: po-ne 10-18 hodin (včetně svátků)

Zveme vás k návštěvě vzorového domu!