Jak osadit a vyzdobit hrob

Pokud se začínáte věnovat úpravě úplně čerstvého hrobu, doporučujeme začít pečlivým plánováním. Je totiž třeba vzít v potaz několik různých faktorů: jak často můžete přicházet hrob zalévat a starat se o něj, kde je hrob umístěn (větrné místo vs. závětří, stín vs. slunce) a také jaké jsou vaše finanční možnosti. Plochu hrobu si můžete vyznačit na papír a poté si na ni zakreslovat umístění různých prvků, rostlin, keřů i dekoračních desek.

Povrch hrobu bývá nejčastěji pokrytý kamennými deskami s tím, že některé plochy mohou být vysypané dekoračními barevnými nebo bílými kamínky. Tyto „kamenné" prvky se poté doplňují o živou výsadbu. Kamenné desky jsou v podstatě bezúdržbové, hrob zakrytý pouze kamenem ale působí neosobně a studeně. Kamínky jsou také nenáročné na údržbu, je ale třeba dbát na to, aby byla plocha vysypaná kamínky lehce ohraničená a kamínky se nesypaly, kam nemají, a to ani ve větru.

Pokud chcete mít na hrobu také živou výsadbu, je třeba vybranou plochu vysypat kvalitní zeminou, kterou můžete doplnit také speciálním substrátem určeným pro hroby. Pečlivě vyberte květiny, které se sem budou hodit: můžou to být například trvalky, skalničky nebo stálozelené keře nízkého vzrůstu. Podívejte se, jaké konkrétní rostliny jsou vhodnou výsadbou na hrob.

Květiny a vzpomínkové vazby

Na hrob můžete také přinášet čerstvé květiny nebo různé vazby. V nabídce květinářství najdete různé druhy smutečních vazeb, které se hodí pro různé příležitosti.

Mezi největší a nejdražší smuteční květinové dekorace patří pohřební věnce a květinová aranžmá, která se umisťují do stojanů v obřadních síních, nebo se pokládají na čerstvě zakrytý hrob. Tyto vazby se využívají většinou jen na pohřbech a těsně po nich. Často bývají doplněné stuhou se vzkazem zesnulému a jménem dárce.

TIP: Přečtěte si více o výběru a druzích smutečních květin. Na odkazu najdete také tipy spojené s etiketou a fotogalerii různých druhů vazeb.

Jako vzpomínkovou kytičku můžete zvolit drobnější květinové vazby určené do vázy, menší věnce anebo volně vázané kytice určené pro položení na rovnou plochu hrobu. Oblíbené jsou také věnce nebo vazby vytvarované do formy srdce nebo jiného osobního symbolu.

Na pohřeb se zpravidla přináší květinová vazba, která má sudý počet květin. Pro vzpomínkovou kytičku, kterou přinášíte například na dušičky, na Vánoce nebo na výročí úmrtí, jsou pravidla volnější. Více než počet květin se řeší celkový vzhled kytice a její odolnost počasí. Květiny je totiž nutné vybírat podle sezóny, kdy je budete na hrob pokládat, aby příliš rychle nezvadly. V zimě a na podzim, kdy je pravděpodobnost vadnutí květin největší, se proto nejčastěji jako dekorace používají chryzantémy, barevné vřesy a dekorace z větví jehličnanů.

Pohřební zboží a dekorace

Květinovou výzdobu hrobu můžete libovolně doplňovat různým pohřebním zbožím. Nejoblíbenější jsou různé kamenné výrobky, které jsou těžké a díky tomu ve větrném poryvu nespadnou. Můžete si vybrat kamennou vázu, různé lucerny nebo svítilny. Efektní dekorací jsou také keramické fotky, které vyrábí specializovaní výrobci. Jsou velmi stálé, odolné vlivu počasí a neporuší se ani po desítkách let.